Kada smo na službenom Instagram profilu chefa Yotama Ottolenghija naletjeli na ovaj recept za lubenicu, znali smo da ga moramo isprobati što prije, posebice zato što može biti itekako dobra i zanimljiva, osvježavajuća grickalica nakon zasitnog ručka ili večere na moru. Riječ je o komadima lubenice začinjenim jednostavnim dodacima kao što su sirup od limete i aromatiziranom soli koji lubenicu podižu na razinu više i tjeraju vas da pojedete samo još jedan zalogaj.
Pobrinite se da je lubenica dovoljno hladna pa je na ovaj način poslužite umjesto sladoleda. Dobra ideja bit će i ponuditi je gostima za vrijeme opuštenih ljetnih druženja na terasi, kada vam se tek narezana lubenica čini prejednostavnim rješenjem.
Dobro je dodati i kako su količine navedene u receptu dovoljne za veću količinu aromatizirane soli pa je možete spremiti u staklenku i njome na isti način začiniti zreli mango, ananas, krastavce ili jednostavnu zelenu salatu.
Priprema će vam oduzeti 15-ak minuta, kuhanje sirupa 10-ak, a navedene količine bit će dovoljne za otprilike šest osoba željnih kvalitetnog osvježenja. U nastavku potražite recept koji u potpunosti prenosimo s The Guardiana, a tu je i video koji je Ottolenghijev tim podijelio na Instagram profilu.
Trebat će vam:
2 kg ili pola velike lubenice
10 g svježih listova mente ili bosiljka
3 žlice maslinova ulja
Za sirup od limete:
2 limete (korica jedne i sok dvije limete)
50 g demerara šećera
1 žličica paste ili ekstrakta vanilije
Za aromatiziranu sol:
3 žličice aleppo chillija (ili onog koji vam je pri ruci)
3/4 žličice cvijeta soli
1 žličica sumaca (začin koji možete kupiti u specijaliziranim trgovinama začinima)
1,5 žličice demerara šećera
1/8 žličice usitnjenog crnog papra
Priprema:
Lubenicu narežite na komade željene veličine i odstranite joj koru. Komade posložite po pladnju za serviranje. Za sirup od limuna u posudu stavite koricu limete, šećer, pastu ili ekstrakt vanilije i 50 ml vode. Zagrijavajte na srednjoj vatri i pustite da zavrije. Kuhajte pet minuta, dok se ne stvore mjehurići i dok ne dobijete sirup. Maknite s vatre i ohladite 15 minuta, a zatim umiješajte sok limete. Dok čekate da se sirup ohladi u mužar ubacite sve sastojke za aromatiziranu sol i lagano ih istucite. Na kraju po lubenici pospite sirup, dodajte bosiljak ili mentu i maslinovo ulje. Pospite dio aromatizirane soli i poslužite uz ostatak soli i sirupa sa strane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....