A tako ga i zovu u nekim dijelovima naše zemlje. Ispočetka zapostavljen kao hrana (u vrtu se držao zbog predivnog cvijeta), danas je neizostavan u pripremi mnogih jela. Osim što je okusom puno blaži od luka, poriluk je puno zdraviji. Istina, ako ga jedete, nećete imati bolji glas, u što je vjerovao Neron kad je uveo da se jednom mjesečno u starom Rimu jede samo poriluk zbog gore navedenog razloga, ali odličan je izvor mangana, željeza, folne kiseline te vitamina C i B6.
Međutim, najdragocjeniji je zbog organosumpornih komponenti, fitokemikalija, biološki aktivnih molekula koje u suradnji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na zdravlje. Može se jesti sirov ili kuhan, a ako su ga mnogi u djetinjstvu zamrzili zbog sluzi koju ispušta, to je samo zbog toga što su kuharice, prema nekom nepisanom pravilu, u varivo stavljale velike komade tog povrća. Nasjeckate li ga na manje komade, jednostavno varivo s krumpirom (i možda s malčice suhog mesa) postat će prava delikatesa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....