TOPI SE U USTIMA

Lungić od crne slavonske svinje na kremi od sušenih vrganja s palentom od kukuruza bjelića

























 

 Vlado Kos/Cropix
Recept za sočan lungić s palentom nam je otkrio Marinko Rotim, glavni kuhar u restoranu Crna svinja

Sastojci za 4 osobe:

800 g filea od crne slavonske svinje

100 g korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin)

50 g crvenog luka

50 g ljubičastog luka

20 g očišćenih bundevinih koštica

200 g kukuruznog bijelog brašna

10 g mikro zelenja

30 g panko mrvica

30 g sušenih vrganja

Lungić posoliti i popapriti. Staviti na zagrijanu tavu i peći sa svih strana toliko da file u sredini ostane sočan i ružičast. (Ako koristite termometar, do temperature 57 °C).

Krema od sušenih vrganja

Luk popržiti na svinjskoj masnoći do zlatnožute boje. Dodati korjenasto povrće. Zaliti povrtnim temeljcem ili vodom. Dodati prethodno natopljene sušene vrganje, kuhati 15 minuta. Izmiksati štapnim mikserom u kremastu smjesu. Dodati sol, papar i muškatni oraščić.

Palenta

Zakuhati 0,4 l povrtnog temeljca ili vode, dodati malo svinjske masti i kukuruzno brašno. Kuhati uz miješanje.

Hrskavi luk

Ljubičasti luk narezati na ploške debljine 2-3 mm, uvaljati u panko mrvice i ispržiti u dubokoj masnoći. Servirati na tanjuru dekorirano mikrozelenjem i tostiranim košticama bundeve

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 20:01