Varivo od mahuna
800 g mladih mahuna 200 g suhe slanine 3 srednja krumpira 4 mrkve peršinov list 2 glavice luka 2,5 dl pilećeg temeljca maslac sol, papar |
Mahune očistite, operite i narežite na komade dugačke 4 centimetra. Kuhajte ih u slanoj vodi oko 15 minuta, pa onda izvadite iz vode i ocijedite. Krumpir koji ste narezali na kockice skuhajte zajedno s mahunama. Na tavi otopite malo maslaca pa na njemu ispržite slaninu narezanu na kockice. Dodajte i žlicu, dvije temeljca, a kad temeljac ispari, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i sitno nasjeckan luk. Podlijte sve s još malo pilećeg temeljca i kuhajte dok mrkva ne omekša, a zatim umiješajte mahune i krumpir te podlijte svom preostalom juhom. Posolite i popaprite. Pirjajte dok svi sastojci ne omekšaju, a na kraju pospite nasjeckanim peršinom.
Stir fry govedina s mahunama
3 žice umak od kamenica 3 žlice umak od soje 2 žlice rižinog octa 4 žlice maslinovog ulja 450 g mladih mahuna 230 g goveđeg odreska 4 mlada luka 3 režnja češnjaka 2 žlica usitnjenog đumbira 1 veća chilli papričica rezanci ili riža |
U manjoj zdjeli pomiješajte umak od kamenica, umak od soje, ocat i ¼ šalice vode pa ostavite sa strane. U većoj tavi zagrijte 2 žlice ulja na umjerenoj vatri pa pirjajte mahune uz miješanje oko 4 minute. Poklopite i kuhajte dok omekšaju, oko 3 minute. Premjestite na tanjur, a tavu prebrišite. Meso posolite. Zagrijte 1 žlicu ulja u istoj tavi na jakoj vatri pa pecite meso u jednom sloju oko 3 minute, dok ne posmeđi. Okrenite i kuhajte još 30-ak sekundi pa odložite. Zagrijte preostalu žlicu ulja i pirjajte bijeli dio mladog luka, češnjak i đumbir uz miješanje oko 1 min. Dodajte čili te nastavite pirjati uz miješanje oko 2 minute. Sve prelijte ranije pripremljenim umakom. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se umak zgusne, oko 3 minute. Servirajte s rižom pripremljenom na pari ili kuhanim rezancima pa posipajte zelenim dijelom mladog luka.
Mahune s rajčicama
500 g širokih zelenih mahuna 2 veće rajčice ili više manjih cherry rajčica 1 luk 2 češnja češnjaka peršinov list sol i papar maslinovo ulje |
Mahune kratko blanširajte pa ih ocijedite. Na maslinovom ulju prodinstajte luk, potom mu dodajte na malo veće komade narezan paradajz te sjeckani češnjak. Kada paradajz uvene, dodajte kuhane mahune i nasjeckan peršinov list. Posolite i popaprite te ostavite još koju minutu da se krčka na laganoj vatri. Poslužite kao samostalno jelo ili uz komad ribe ili mesa.
Mlade mahune s feta sirom i cherry rajčicama
400 g mladih mahuna 200 g mini rajčica 5 žlica maslinova ulja 3 žlice limunova soka glavica luka sol, papar bosiljak peršin 2 češnja češnjaka šećer 200 g feta sira |
Mahune očistite, narežite na komadiće dugačke tri centimetra i skuhajte u posoljenoj vodi. Kuhane mahune ocijedite i ostavite da se ohlade. Rajčice izrežite na polovice i pomiješajte s ohlađenim mahunama. Feta sir narežite na male kockice i pomiješajte ga s povrćem. Izmiješajte ulje, limunov sok i šećer kako biste napravili preljev za salatu, a potom dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak i začinsko bilje. Tim preljevom prelijte mahune, rajčice i sir, promiješajte i neko vrijeme pustite da odstoji kako bi se svi okusi proželi. Prije nego što poslužite, salatu ponovo promiješajte i dodajte još začina u željenoj količini.