RUČAK BEZ KUHANJA

MALA ŠKOLA SIROVE HRANE: Povrtni burgeri s guacamole umakom i salatom

 Marko Miščević
Što kažete na to da od ponedjeljka do petka za ručak pripremite jela za koja ne morate uključivati štednjak niti koristiti pećnicu? Da, i nama zvuči kao odlična ideja

ZA BURGERE:

150 g oraha (namočenih 8 sati, ispranih i procijeđenih)
70 g suncokretovih sjemenki (namočenih 8 sati, ispranih i procijeđenih)
3 mrkve
1/2 crvene paprike
1/2 ljubičastog luka
4 žlice zlatnih lanenih sjemenki (samljevenih)
1 žlica limunova soka
1/3 žličice soli
1 žlica maslinova ulja

ZA UMAK:

1 avokado
1/4 ljubičastog luka
sol
1 žlica limunova soka
1 žlica maslinova ulja

Marko Miščević

Orahe i suncokretove sjemenke namočite 8 sati u vodi s malo dodane soli. Potom isperite i procijedite. Sameljite zlatne lanene sjemenke. Mrkvu, papriku i ljubičasti luk nasjeckajte na krupnije kockice. Ubacite u multipraktik i sjeckajte dok se ne usitni. Dodajte orahe i miksajte još malo. Ugasite multipraktik. Dodajte suncokretove sjemenke, limun, sol i maslinovo ulje i miksajte. Dodajte zlatne lanene sjemenke i izmiksajte još malo. Odložite smjesu na 10-ak minuta, kako bi mogla postati dovoljno čvrsta da možete oblikovati burgere. Oblikujte burgere na željenu veličinu. Za umak, avokado ogulite i narežite na kockice. Ljubičasti luk nasjeckajte na što sitnije. Sve sastojke ubacite u zdjelu pa gnječite vilicom sve dok ne dobijete kremasti umak ili izmiksajte u multipraktiku. Poslužite salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom, burgere i umak zajedno na tanjur i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 05:16