ZA TZATZIKI UMAK:
150 g badema 50 ml vode 2 žlice soka od limuna 1 krastavac 1 mali režanj češnjaka 1 žličica kopra sol papar |
ZA SALATU:
8 krastavaca kopar za posipavanje |
ZA KRUH:
400 g suncokretovih sjemenki 150 g zlatnih lanenih sjemenki 300 g listova mladog kupusa 500 g tikvica 70 g psyllium ljuskica 150 ml vode 1 žličica soli sjemenke sezama |
Za tzatziki umak bademe namočite prethodno u vodi otprilike 8 sati. Potom isperite i procijedite. Krastavac ogulite i naribajte. Neka odstoji 5 minuta pa mu rukama istisnite i iscijedite vodu. Sve sastojke za tzatziki umak (osim naribanog i procijeđenog krastavca) izmiksajte u blenderu. Dodajte naribani krastavac i još kratko izmiksajte u blenderu. Neka umak bude "grudičast". Krastavce za salatu ogulite i narežite pa umiješajte tzatziki umak. Poslužite s kruhom kao prilog.
Priprema kruha:
Sameljite suncokretove sjemenke i lanene sjemenke u grubo (u blenderu ili multipraktiku). Mladom kupusu odstranite središnji, donji dio, a tikvice ogulite. U blenderu izmiksajte mladi kupus i tikvice. Dodajte vodu i sol i miksajte još malo. U zdjeli promiješajte suncokretove i lanene sjemenke s povrćem koje ste izmiksali u blenderu pa na kraju dodajte psyllium ljuskice. Pustite da odstoji 10-ak minuta. Oblikujte 4 kruščića. Položite ih na silikonsku podlogu dehidratora i dehidrirajte 1 sat na 60°C. Nakon 1 sat smanjite temperaturu na 46°C (bez otvaranja dehidratora). Dehidrirajte narednih 6-8 sati pa okrenite kruščiće i uklonite silikonsku podlogu dehidratora. Dehidrirajte narednih 6 sati. Nakon toga narežite kriške kruha i dehidrirajte uz jedno okretanje ploški kruha narednih 3-4 sata na 45°C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....