ZDRAVI TANJURIĆ

MALO DRUGAČIJA JELA NA ŽLICU: Zimski minestrone s pirovim noklicama

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
U nedavnom intervjuu su me pitali koje nam je obiteljsko jelo najdraže i što najradije volimo kuhati. Iako mi na prvu na pamet pada tjestenina, rekla bih da ipak kod nas, osim nje, najbolje prolaze jela na žlicu, odnosno jušnata jela.

Trebat će vam:

1/2 poriluka
manji komad korijena celera
2 češnja češnjaka
1 srednje velika crvena paprika
2 srednje velike mrkve
1 žlica koncentrata rajčice
2 veća lovorova lista
3 srednje velika krumpira
2 manja batata
1/2 šalice zelene leće (suha gramaža)
1/2 šalice ječma (suha gramaža)
1 šalica kukuruza šećerca
1 manja konzerva graha
maslinovo ulje
sol i papar
svježi peršin list

PLUS

1 jaje
4-5 žličica pirovog brašna
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žličice maslinovog ulja
2 žličice vode

Zagreb, 240120.
Zimske juhe kao samostalna jela pripremila je Nastasja Petric; zdravo jelo za djecu i odrasle. Varivo od mahuna, oslica i slanutka, tortelini u pikantnoj juhi i minestrone.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Priprema:

Na maslinovu ulju na srednje jakoj vatri dugo dinstajte sitno sjeckani poriluk, na sitne kockice narezanu papriku i celer te na veće kockice mrkvu. Slobodno sve jače zapecite da se povrće prirodno karamelizira. Zatim protisnite češnjak, dodajte rajčicu, posolite i popaprite, dodajte lovorov list, krumpir na kockice, kratko još zapecite pa prelijte s puno vode i kuhajte oko 10 minuta. Nakon toga dodajte i batat narezan na kockice. Za to vrijeme skuhajte ječam i leću (oboje prethodno namočeno preko noći), a kukuruz i grah procijedite i dobro isperite pod vodom. Pred kraj ukuhajte i žličnjake mini noklica izravno u juhi, pa nakon 5 minuta dodajte i preostale sastojke, mahunarke i žitarice. Začinite s dobrom količinom svježeg peršinova lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 22:50