Trebat će vam:
1/2 poriluka
manji komad korijena celera
2 češnja češnjaka
1 srednje velika crvena paprika
2 srednje velike mrkve
1 žlica koncentrata rajčice
2 veća lovorova lista
3 srednje velika krumpira
2 manja batata
1/2 šalice zelene leće (suha gramaža)
1/2 šalice ječma (suha gramaža)
1 šalica kukuruza šećerca
1 manja konzerva graha
maslinovo ulje
sol i papar
svježi peršin list
PLUS
1 jaje
4-5 žličica pirovog brašna
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žličice maslinovog ulja
2 žličice vode
Priprema:
Na maslinovu ulju na srednje jakoj vatri dugo dinstajte sitno sjeckani poriluk, na sitne kockice narezanu papriku i celer te na veće kockice mrkvu. Slobodno sve jače zapecite da se povrće prirodno karamelizira. Zatim protisnite češnjak, dodajte rajčicu, posolite i popaprite, dodajte lovorov list, krumpir na kockice, kratko još zapecite pa prelijte s puno vode i kuhajte oko 10 minuta. Nakon toga dodajte i batat narezan na kockice. Za to vrijeme skuhajte ječam i leću (oboje prethodno namočeno preko noći), a kukuruz i grah procijedite i dobro isperite pod vodom. Pred kraj ukuhajte i žličnjake mini noklica izravno u juhi, pa nakon 5 minuta dodajte i preostale sastojke, mahunarke i žitarice. Začinite s dobrom količinom svježeg peršinova lista.