Slasticama naše suradnice Slavice Šagolj zbilja je teško odoljeti, posebice kada nam unaprijed najavi da je i sama priprema više nego jednostavna. Ova torta od ricotte nalik je omiljenom cheesecakeu, lagana je i prozračna, nježna i kremasta,a sve što vam treba je tek 10-ak smokvi, ricotta i klasični sastojci za dobru slasticu, malo vremena i dobre volje. Tortu na kraju možete preliti i kakvim dobrim umakom po želji, no na našem je snimanju nestala u rekordnom roku i sama za sebe, tek izvađena iz pećnice i kratko ohlađena.
Trebat će vam:
8 - 10 smokvi
500 g ricotta sira
80 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
vanilin šećer
korica jednog limuna
prstohvat mljevenog kardamoma
85 g glatkog brašna
pola žličice praška za pecivo
5 velikih jaja
prstohvat krupne soli
100 g listića badema
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a stranice namažite masnoćom. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg s polovicom šećera. Pred kraj miksanja dodajte prstohvat krupne soli. U drugu posudu stavite maslac te miksajte dok ne postane pjenast. Maslacu dodajte drugu polovicu šećera i vanilin šećer te miješajte dok se ne otopi. Dodajte jedan po jedan žumanjak uz neprestano miješanje. Dodajte žlicu po žlicu ricotte. Umiješajte koricu limuna, mljeveni kardamom te brašno s praškom za pecivo. Maknite mikser te uz pomoć kuhače ili špatule u smjesu ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup. Smokve narežite na manje komade te nježno posložite po vrhu pazeći da između njih ima razmaka da bi se smjesa mogla napuhati. Vrh posipajte listićima badema. Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C. Zatim isključite pećnicu, no tortu ostavite još 10 minuta u njoj. Neka vas ne brine, torta će se malo spustiti kad se ohladi. Ohlađeni kolač čuvajte u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....