BOLJA NEGO IZ PEKARNICE

Malo drugačiji recept za mesnu pitu u obliku zvrka! Pripremljena na ovaj način bit će slasna i još sočnija

 Rocky89/Getty Images
Uzmite si dovoljno vremena za pripremu ovog jela, zamijesite svoje tijesto, a zatim ga punite bogatim nadjevom

Za tijesto će vam trebati:

500 g glatkog brašna

1 žličica soli

250 ml mlake vode

3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)

1 žlica octa

Za nadjev:

500 g mljevene junetine, svinjetine ili mješavine

1 veliki luk (sitno nasjeckan)

2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

1 mrkva (naribana ili sitno narezana)

1 jaje

100 ml kiselog vrhnja ili jogurta

1 žličica soli

1/2 žličice papra

1/2 žličice mljevene paprike (po želji)

1/2 žličice suhog origana ili timijana

2-3 žlice ulja (za prženje)

1 žlica peršina (sitno nasjeckan, po želji)

Za premazivanje:

50 ml ulja ili otopljenog maslaca

Kako biste napravili tijesto, u veću posudu prosijte brašno i dodajte sol. U mlaku vodu sipajte ulje i ocat pa postupno dodajte u brašno. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Izradite ga rukama dok ne postane elastično pa ga podijelite na dva dijela, premažite uljem, pokrijte krpom i pustite da odmara 30 minuta.

Za nadjev u tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast pa dodajte češnjak. Sada stavite u tavu mljeveno meso i mrkvu, posolite i popaprite te pržite dok meso ne postane zlatnosmeđe i lijepo pečeno. Na kraju dodajte mljevenu papriku i sušene začine (origano ili timijan). U ohlađeni nadjev umiješajte jaje i kiselo vrhnje kako bi nadjev bio sočan i kremast. Razvucite jedan dio tijesta na pobrašnjenoj površini što tanje možete. Premažite ga uljem pa rasporedite polovicu mesnog nadjeva po cijeloj površini tijesta. Zarolajte tijesto u savijaču i postavite ga u nauljenu tepsiju. Postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pitu premažite s malo ulja ili maslaca i pecite 30-40 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 01:50