ŠTO I KAKO KUHATI?

Malo drugačiji ručak: Ribu, škampe i školjke spojite s kobasicom ili pancetom

 Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Zaljubljenik u portugalsku kuhinju Vinko Radovani mlađi iz kultne splitske konobe Hvaranin pokazao nam je kako se kuha u cataplani

Trebat će vam:

700 g očišćene bijele plemenite ribe (zubatac, pagar, orada, bakalar...)

150 g škampa ili kozica

100 g sipica

350 g miješanih školjaka (dagnje, kunjke, brbavice, volak, capalunge...)

2 srednje velika luka

2 veće zrele rajčice ili 150 g pelata

1 zelena paprika

1 crvena paprika

4 krumpira

80 g dimljene kobasice ili pancete

4 režnja češnjaka

100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

100 ml bijelog suhog vina

1 lovorov list

1 čili

3 grančice svježeg korijandera

1 grančica svježe mente

sol i papar

Priprema:

Ribu izrežite na deblje komade, posolite i lagano popaprite. Krumpire skuhajte u kori pa izrežite na deblje komade (ako su mladi, nije ih potrebno guliti). Luk izrežite na polumjesece, a rajčice na ploške. Paprike, češnjak i kobasice odnosno pancetu izrežite na trakice - kolutiće.

U cataplanu poslažite prvo luk, dio povrća i školjke, potom ribu, dio začina i čilija te posolite. Nastavite redati preostale sastojke pa završite rajčicom i škampima. Podlijte uljem i vinom te zatvorite cataplanu. Kuhajte na srednje jakoj vatri desetak minuta. Otvorite cataplanu, dodajte korijander i mentu te zatvorite. Kuhajte dodatnih 5 minuta preokrećući cataplanu nekoliko puta.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 01:31