Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Tijesto:
- 300 g brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- žličica praška za pecivo
- Nadjev:
- 5-6 reskih jabuka
- 2-3 žlice smeđeg šećera
- žličica cimeta
- 100 g preženih badema, grubo sjeckanih
Priprema
1. korak
Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.
2. korak
Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.
3. korak
Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i bademe.
4. korak
Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika.
5. korak
Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.
6. korak
Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.
7. korak
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.