ZA PRSTE POLIZATI

Marinirana janjetina s povrćem, timijanom, vinom, rakijom i suhim smokvama

 Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Zaljubljenik u portugalsku kuhinju Vinko Radovani mlađi iz kultne splitske konobe Hvaranin pripremio nam je jela u cataplani

Trebat će vam:

1 janjeći but (oko 1200 g) ili 600 g čistog janjećeg mesa

1 veća zrela rajčica (ili 2 pelata ili 3 - 4 cherry rajčice)

1 veći luk

1 zelena paprika

1 crvena paprika

5 režnjeva češnjaka

100 ml bijelog suhog vina

100 ml rakije od smokve

100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

150 g suhih smokava

2 lista lovora

2 grančice "divljeg" timijana/majčine dušice

5 listova svježe mente

1 čajna žličica mljevene paprike/čilija

prstohvat šafrana

10 g krupne morske soli i papar

Priprema:

Prethodni dan skinite meso s janjećeg buta, odstranite višak masnoće i narežite na kockice. Natrljajte paprikom, listićima timijana i rakijom od smokve. Nemojte soliti.

Drugi dan izvadite meso iz marinade koju sačuvajte. Dodajte maslinovo ulje u cataplanu pa kad se ugrije, dodajte meso i pecite dok ne dobije žutu boju, a potom ga stavite sa strane.

U međuvremenu narežite luk na polumjesece, češnjak na listiće, a papriku na deblje trakice. Stavite u cataplanu koju zaklopite. Pirjajte, uz jedno okretanje cataplane, oko 3 minute.

Otvorite cataplanu, dodajte ostatak timijana, lovor, čili, šafran, vino i marinadu. Sve dobro promiješajte kako biste skinuli karamelizirane ostatke s posude (deglazirajte). Potom dodajte rajčice, meso, smokve i ostatak začina. Provjerite okuse. Zatvorite cataplanu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta uz povremeno okretanje cataplane.

Začinite timijanom i listićima mente pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 12:56