Marmelada od dinje i vanilije

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 1 kg dinje narežite na komadiće i očistite od koštica
  • 250 g (ako volite slađe dodajte još šećera, u originalnom receptu ide 400 g, a vi možete dozu prepoloviti i kombinirati je s medom)
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 žlice limunova soka
  • 180 ml pektina (tekući)
  • 30-40 g maslaca

Priprema

1. korak

Pripremite kipuću vodu, staklenke stavite u veliku posudu pa ih prelijte kipućom vodom i ostavite tako desetak minuta. Ne smiju viriti izvan vode, a prije nego ulijete marmeladu pustite da se malo ohlade..

2. korak

U drugu posudu pomiješajte komadiće dinje, šećer, vaniline sjemenke i mahunu. Dovedite do zakuhanja, a zatim kuhajte 7-10 minuta. Maknite s vatre, dodajte limunov sok i umiješajte voćni pektin, a zatim vratite na vatru. Kuhajte još minutu-dvije. Ako ne želite komadiće, izvadite mahunu vanilije, propasirajte štapnim mikserom, a zatim umiješajte.

maslac i još koju minutu ostavite na vatri uz konstantno miješanje.

Kad je marmelada gotova ulijte je u prethodno pripremljene staklenke.

Savjet: Kad se marmelada zgusne i ohladi možete ju poslužiti na raženom kruhu s krem sirom, ili jednostavno u dobrim starim palačinkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 00:06