Trebat će vam:
3 kg jabuka (jonagold, zlatni delišes, gala…)
250 ml kvalitetnog jabučnog octa
250 ml vode
150 g smeđeg šećera
1 i pol žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
žlica mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, papar, piment)
Priprema:
Jabuke ogulite, izdubite im sredinu, a onda usitnite. Stavite u gusenu posudu ili u lonac s debelim dnom. Dodajte ocat, vodu, smeđu šećer, sol i začine, pa pažljivo sve izmiješajte. Stavite na srednje jaku vatru. Pustite da poklopljeno krčka uz povremeno miješanje oko pola sata. Dodajte vaniliju. Štapnim mikserom pretvorite u pire. Ako to vaša posuda dopušta, prebacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 135 °C. Pustite da polako krčka i svakih pola sata promiješajte. Bilo da radite u pećnici ili na štednjaku, ovisi što vam je praktičnije, "maslac" od jabuka kuha se nekoliko sati, sve dok ne dobijete gustu smjesu koja ne curi sa žlice, nego se može mazati na kruh. Sam "maslac" možete koristiti i kao nadjev za pite, ali i jesti na žlicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....