Ove njoke bez krumpira otkrila sam prošle godine zahvaljujući jednoj spretnoj Ivi s Instagrama i od tada sam one od krumpira gotovo i zaboravila. Gotovi su u dvadesetak minuta s kuhanjem, a ja ih najviše volim zapeći na tavi na malo maslinovog ulja, da bi dobili hrskavu koricu. Taj korak, naravno, možete preskočiti jer ukusni su i kada su meki i kao takvi se dobro slažu s jednostavnim umacima na bazi rajčice ili samo ubačeni u tavu s malo maslaca i začinskog bilja.
Za ovu priliku ja sam napravila najbolji među ljetnim umacima, onaj od pečene rajčice, a kako bih vam uštedjela vrijeme koje biste inače potrošili na mozganje oko deserta nakon ručka, tu je i jednostavna ideja za slatku varijantu. Ako radite samo slane njoke, tijestu uvijek možete dodati i žlicu ili dvije ribanog parmezana, za još bolji okus.
Sve što vam sada preostaje jest okušati se u pripremi, ali pripazite, njoki kakve ste do sada poznavali nakon ovog bi mogli postati prošlost.
BRZI LJETNI NJOKI
Trebat će vam:
200 g ricotte
1 žumanjak
100 g oštrog brašna
prstohvat soli
maslac i maslinovo ulje
Za slani umak:
2-3 rajčice
4 režnja češnjaka
1 šaka svježeg bosiljka
Timijan, origano i drugi začini po potrebi
prstohvat šećera
1 žličica soli
papar
Za slatki umak:
2-3 breskve
džem od marelice
sok pola limuna
Priprema:
U posudu stavite ricottu, žumanjak i sol te sve dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko tijesto. Dio brašna pospite po radnoj površini i od tijesta napravite njoke. Veličinu prilagodite vlastitim željama i potrebama. Njoke kuhajte u vreloj vodi, a kad isplivaju na površinu, prebacite ih u tavu u kojoj ste zagrijali maslinovo ulje ili maslac. Za slanu varijantu, u posudu za pečenje stavite usitnjene rajčice, dodajte očišćene režnjeve češnjaka, sol, šećer, papar i začinsko bilje. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice, usitnite vilicom, dodajte još malo maslinovog ulja, promiješajte i poslužite s njokima. Za slatku varijantu, u lončiću zagrijte džem od marelica s limunovim sokom. Marelice ispecite na maslacu na tavi, pustite da dobiju boju. Na tanjur stavite umak od džema, dodajte njoke i poslužite uz pečene marelice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....