DRUGAČIJI RUČAK

Meki poput oblaka! Što su gnudi ili goli ravioli i zašto biste ih trebali isprobati već danas

Meki, lagani i prozračni, najbolji su u finom umaku od smeđeg maslaca i začinskog bilja, ali odlično se slažu i s domaćom šalšom

Ako volite njoke i sve druge izvedenice, onda svakako morate isprobati i gnude. Potječu iz Italije, gdje riječ "gnudi" znači "gol", a odnosi se na to da su u pitanju zapravo goli ravioli, točnije ravioli bez tjestenine. Rade se kombinacijom ricotte i dodataka poput, primjerice, špinata, vrlo su delikatni, meki poput oblaka i najbolji, zapravo, uz malo smeđeg maslaca sa začinskim biljem.

Baza gnuda je, dakle, ricotta (ili skuta) i, budući da će vam za pripremu ovog jela trebati tek nekoliko sastojaka, pobrinite se da oni budu kvalitetni. Ricottu pokušajte nabaviti od manjeg proizvođača i prije kupovine je isprobajte. Poželjno je da je malo aromatičnija i da je suha, a ne ‘prazna‘ i dosadna, kako bi jelu dala više karaktera i bila lakša za rukovanje.

RECEPT ZA GNUDE S GRAŠKOM

image
Berislava Picek/Cropix

Kada se bacite na pripremu, ricotti uvijek možete dodati začinsko bilje ili ranije spomenuti špinat, pa čak i pire od graška ili drugog povrća po želji, no upamtite da je najvažnije povrće pretvoriti u pire ili ga sitno nasjeckati i riješiti se viška tekućine pa ga tek tada pomiješati s ricottom. Obavezan dodatak gnudima u našoj kuhinji su i parmezan i muškatni oraščić, a nemojte zaboraviti dodati i poštenu količinu crnog, svježe mljevenog papra.

image
Oksana Chaun/Getty Images/istockphoto

Budući da je smjesa prilično vlažna, pri oblikovanju koristite se žlicom, a zatim ih stavljajte u posudu s grizom. Gnudi u hladnjaku mogu stajati do nekoliko dana, no prije nego što se bacite na kuhanje, na hladnom ih držite barem nekoliko sati, a najbolje preko noći, kako bi se stisli i zadržali formu. Također, pri kuhanju voda mora biti vrela i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. Zatim ih direktno iz vode prebacite u tavu u kojoj ste otopili maslac s malo kadulje, timijana ili drugog začinskog bilja i zapecite ih. Osim u aromatiziranom maslacu, gnude uvijek možete završiti i u domaćoj šalši.

image
Claudio Caridi/Getty Images

Za gnude će vam trebati:

500 g ricotte
50 g parmezana, fino naribanog, plus dodatno za posluživanje
naribani muškatni oraščić
sol
500 g griza
40 g maslaca
8 listića svježe kadulje

Priprema:

U cjedilo stavite gazu i u nju stavite ricottu te ju ostavite da se dobro ocijedi. Najbolje je da to napravite u hladnjaku barem 30 minuta. Kad se ricotta ocijedi, dodajte joj parmezan i velikodušan prstohvat muškatnog oraščića. Začinite solju po želji. Petinu griza stavite u malu posudu, a polovicu ostatka stavite u drugu plosnatu posudu. Odvajate kuglice ricotte veličine oraha te ih izvaljajte vlažnim rukama dok ne postanu glatke i okrugle. Nakon što ste ih izvaljali, stavite ih na ‘‘posteljicu‘‘ od griza i pospite s drugom polovicom griza. Ostavite ih da se hlade u hladnjaku tri dana. Kad ste spremni za kuhanje, stavite maslac, kadulju i 75 ml vode u tavicu i zagrijte kako bi se maslac otopio i umak malko reducirao te ostavite sa strane. U vodu koja lagano krčka ubacite gnude u više navrata, lagano ih miješajući i kuhajući dok ne isplivaju na površinu. Premjestite ih u tavicu s maslacem te sve vratite na vatru dok se gnudi cijeli ne oblože umakom. Za kraj, sve pospite s naribanim parmezanom i muškatnim oraščićem.

Dodatno!

Umjesto griza koristiti možete i semolina ili klasično oštro brašno, ali mjere svakako prilagodite ostalim sastojcima. Najbolje će biti ako postepeno dodajete brašno u smjesu od ricotte i pod prstima osjetite kada je dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 06:42