Tjestenina s mesnim okruglicama
600 g mljevenog junećeg mesa 1 jaje 1 luk 1-2 češnja češnjaka peršinov list sol, papar žemlja žlica krušnih mrvica malo timijana mljevena crvena paprika sol i papar |
Za umak:
2 konzerve pelata 2 češnjaka manji luk bosiljak, timijan i sol maslinovo ulje 400 g špageta |
Priprema:
Za mesne okruglice pomiješajte sve sastojke, s time da luk prvo prodinstate pa ga ohlađenog dodate smjesi, a žemlju prethodno namočite u mlijeku i malo ocijedte. Oblikujte okruglice pa ih popecite sa svih strana u tavi na ulju. Za umak najprije prodinstajte luk pa dodajte narezane pelate te češnjak te kuhajte dok sva tekućina ne ispari i umak se ne ugusti. Dodajte sve začine pa dodajte okruglice. Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu po vašem izboru, a u našoj fotogaleriji pronađite inspiraciju kako je poslužiti!
Mesne okruglice s bosiljkom i rajčicama
500 g miješanog mljevenog mesa 2 glavica luka 4 režnja češnjaka 50 g slanine 1 žličica majčine dušice 4 žlice riže šaka svježeg peršina i bosiljka 400 g svježe rajčice 1 glavica luka sol, papar maslinovo ulje |
Priprema:
Nasjeckajte jedan luk i dva češnjaka. Također, nasjeckajte i slaninu na sitne kockice. Na maslinovom ulju najprije pržite luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte češnjak i slaninu. Stavite sa strane da se ohladi. Dodajte mješavinu mesa, tome dodajte rižu i začine te dobro promješajte. Dlanovima oblikujte kuglice. Na maslinovom ulju prepržite još jedan luk, dodajte dva češnjaka, a potom oguljene i nasjeckane rajčice. Pirjajte dok ne nastane šalša. Posolite, popaprite i dodajte prstohvat šećera. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na tavi na maslinovom ulju sa svih dana prepržite kuglice mesa. Premjestite ih u vatrostalnu posudu i zalijte umakom. Pecite oko 45 minuta.
Koktel mesne okruglice
1/2 kg mljevene junetine 1 jaje 2 žlice vode 6 žlica krušnih mrvica 3 žlice nasjeckanog luka 30 ml umaka od brusnice 2 žlice umaka od čilija 1 žlica smeđeg šećera 1 i pol žlica limunovog soka |
Priprema:
U velikoj zdjeli zajedno pomješajte junetinu, jaje, vodu, krušne mrvice i luk te od dobivene smjese napravite male okruglice. Ova smjesa je dovoljna za 10 okruglica. Pecite u već podgrijanoj pećnici od 20 do 25 minuta te tijekom tog vremena jednom okrenite okruglice kako bi se ravnomjerno ispekle. U velikom loncu na niskoj temperaturi izmješajte umako od brusnice, čili umak, smeđi ćešer i sok od limuna. Dodajte mesne okruglice i pustite da se lagano kuhaju u umaku oko 30 minuta.
Mesne okruglice u juhi
250 g mljevene junetine 120 g samljevene kobasice za kuhanje 1 veća glavica luka 1/3 šalice krušnih mrvica 1 jaje pola žličice soli 4 šalice povrtnog temeljca 2 šalice vode 1 konzerva nasjeckanih pelata 1 konzerva pasirane rajčice 2 šalice nasjeckanog kupusa 400 g graha iz konzerve 2 mrkve pola šalice graška |
Priprema:
U velikoj zdjeli pomješajte mljevenu junetinu, kobasicu, nasjeckani luk, krušne mrvice, jaje i sol. Dobro miješajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim rukama oblikujte okruglice. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pecite pola količine okruglica, tako da posmeđe izvana. Okrećite ih cijelo vrijeme i miješajte ih tako da tresete tavu. Zatim ih izvadite iz tave i pustite da se ocijede na papirnatim ručnicima. Ponovite postupak s ostatkom okruglica. Ulijte temeljac, vodu, pelate i pasiranu rajčicu u lonac (odnosno u težu, željeznu posudu) pa pustite da zavrije na jakoj vatri. Dodajte okruglice, ostatak luka, kupus narezan na trakice, grah i mrkvu narezanu na kolutiće. Pustite da ponovno zavrije, a potom smanjite vatru na srednju jačinu. Pustite da se kuha otklopljeno, dvadesetak minuta. Dodajte grašak i neka ponovno zavrije. Smanjite i kuhajte još 10 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....