Porcija za svakoga

Mini kuglof s čokoladom, cimetom i kremom od pistacije savršene je veličine da ne pretjerate ovih blagdana

Ovakvi mali kalupi najčešće su silikonski i ne zauzimaju puno mjesta pa su dobra opcija za sve u malim kuhinjama

Iako su veliki kalupi za kuglofe najčešće prekrasni, prepuni zavijutaka koji svaku krišku ovog kolača čine vizualno atraktivnim, korisno je imati i male kalupe u kojima možete spremiti mini kuglofe. Takve ih onda možete lakše pakirati kao poklone, ovisno naravno o tome kako ih odlučite nadjenuti i doraditi. U receptu koji slijedi, naša suradnica Slavica Šagolj odlučila je spremiti kremu od pistacija, za koju je koristila maslac od pistacija. Ako ste kratki s vremenom, možete se poslužiti i raznim već gotovim namazima, a redakcija Dobre hrane nedavno ih je testirala kako bi saznala koji je najbolji.

image
Berislava Picek/Cropix

Mini kuglof s čokoladom, cimetom i kremom od pistacije

Za tijesto:

• 175 g manitoba brašna
• 1 prašak za pecivo
• prstohvat soli
• 2 jaja
• 150 g šećera
• 65 g otopljenog maslaca
• 100 g čokolade za kuhanje
• 1 žlica ekstrakta vanilije
• 60 g kiselog vrhnja
• 145 ml mlijeka
• 1 žlica kakaa
• 1 žlica cimeta

Za kremu od pistacija:

• 3 žlice maslaca od pistacija
• 1 žlica kokosova mlijeka
• 2 žlice šećera u prahu

image
Berislava Picek/Cropix

Mini kalupe za kuglof pripremite tako da ih premažete masnoćom. Čokoladu za kuhanje otopite na pari ili u mikrovalnoj. U posudu za miksanje stavite jaja i šećer te pjenasto umutite. Dodajte otopljeni maslac, otopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije, mlijeko i kiselo vrhnje. Sve sjedinite. Na kraju pomiješajte sve suhe sastojke. Dobivenu finu glatku smjesu uz pomoć žlice stavite u pripremljene mini kalupe. Pecite 12 - 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Maslac od pistacija, kokosovo mlijeko i šećer u prahu sjedinite u glatku kremu. Ohlađene mini kuglofe pospite mješavinom šećera u prahu i cimeta te dekorirajte kremom od pistacija.


image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj recept dio je velikog editorijala Slavice Šagolj iz novog broja magazina Dobra hrana u kojem nam donosi recepte za čak osam različitih inačica ovog finog kolača. Ne propustite novi broj magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 21. ožujka 2024.!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 16:41