2,5 kg marelica 200 g kokosova šećera 165 ml agavina sirupa 1,5 žlica limunova soka 1,5 l vode |
U lonac stavite marelice očišćene od koštica i prepolovljene. Dodajte vodu, stavite lonac na jaku vatru da voda zavrije pa smanjite na srednju jačinu. Pustite da krčka oko 30 minuta ili dok se marelice ne raspadnu. Mješavinu dobro procijedite u veliku zdjelu. Dok cijedite sok žlicom gnječite marelice kako biste u zdjeli dobili i sok i pire od mesa marelice. Gnječite pire sve dok ne prestane kapati u zdjelu. Dodajte agavin sirup, šećer i limunov sok te miješajte nekoliko minuta. Ako želite sok sačuvati, prebacite ga u staklenke za pekmez, stavite u veliki lonac s vodom koja ključa tako da potpuno prekrije staklenku te prokuhajte 20 minuta. Uklonite iz kipuće vode, pustite da se ohladi i čuvajte do 6 mjeseci na suhom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....