Mousse od čokolade

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • Za pekarsku kremu:
  • 3 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 20 g škrobnog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žlica kakaa
  • Za bjelanjke:
  • 3 bjelanjka
  • 50 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi limunova soka
  • prstohvat soli
  • 150 g tamne čokolade, nasjeckane na sitne komadiće
  • 200 ml slatkog vrhnja

Priprema

1. korak

U zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer i škrobno brašno. U drugom loncu pomiješajte mlijeko i kakao pa kuhajte dok ne provri. Maknite s vatre i sasvim polako dolijevajte u mješavinu s jajima cijelo vrijeme miješajući.

2. korak

Vratite mješavinu u posudu i na vatru i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući sve dok se krema ne zgusne. Maknite je s vatre, prelijte u drugu posudu i pokrijte prianjajućom folijom tako da se ne stvori korica na vrhu. Pustite je da se posve ohladi, najbolje 1h u hladnjaku.

3. korak

Mikserom tucite bjelanjke pa im dodajte šećer, limunov sok i sol. Tucite sve dok bjelanjci ne postanu posve čvrsti. Rastopite čokoladu na pari. U drugoj zdjeli tucite vrhnje dok se ne pretvori u šlag. Rastopljenu čokoladu dodajte u ohlađenu čokoladnu kremu i dobro izmiješajte.

4. korak

Zatim dodajte trećinu bjelanjaka i lagano miješajte. Dodajte i preostale bjelanjke i na kraju tučeno vrhnje. Rasporedite u jednu veću posudu za serviranje ili više manjih čaša. Ostavite mousse u hladnjaku da se stisne i pojedite u roku od jedan do dva dana.

Ne znamo za vas, ali nama ona jedna čašica kupovnog moussea nikad nije dovoljna. Puno je slađe zaviriti u hladnjak i u njemu pronaći nešto veću zalihu koja može zadovoljiti slatko nepce cijelog društva. Ako vam je obični čokoladni mousse dosadan, uvijek mu možete dodati koricu naranče, aromu mente ili malo alkoholnog pića po vlastitom izboru. Važno je samo da ga dobro ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 07:45