PROVJERENI RECEPT

MREŽNIČKA AVANTURA: Gulaš od janjećih iznutrica i šumskih gljiva

 Tomisalv Krišto / HANZA MEDIA
Ljetne vrućine zapasale su sve naše krajeve, asfalt se topi, sparina vreba sa svih strana, pa mnogi traže spas u morskim predjelima, a nikako da se sjete alternative - skrivanja u šumi ponad riječnog sliva

500 g janjećih iznutrica (srce, jetra i pluća)
500 g miješanih šumskih gljiva (lisičke, panjevčice, vrganji - što više vrsta, to bolje)
3 luka
4 režnja češnjaka
1 žlica peršinova lista
1 žlica oštrog brašna
1 žlica svinjske masti
300 ml bijelog suhog vina
50 ml passate od rajčice
80 g maslaca
2 žlice majčine dušice (timijan)
pola grančice ružmarina
1 žličica slatke paprike
1 žličica ljute paprike
80 g tijesta za kruh
sol
papar

Gornji Zvecaj, 130619.
Rostiljanje na Mreznici.
Na fotografiji: kotlovina s gljivama.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Očistite iznutrice od žilica, opni i krvi. Odvojite jetrica od ostatka iznutrica te ih narežite na kockice 2 x 2 x 2 cm, uvaljajte ih u oštro brašno te lagano prepržite na svinjskoj masti. Nakon 3 minute prženja maknite ih s vatre i zamotajte u aluminijsku foliju te ostavite sa strane. Luk i češnjak očistite te narežite na sitno. U lonac (6 - 8 litara) ubacite sitno nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne postane proziran. Ubacite polovicu gljiva te sve pirjajte na laganoj vatri uz povremeno dolijevanje malo vode (iz Mrežnice!) 20 - 30 minuta. Pripremite narezane iznutrice (pluća, srce, prepržena jetra) te pomiješajte u lonac s gljivama. Dinstajte sve zajedno još 10 minuta. Začine po volji dodajte tijekom kuhanja. Nakon pirjanja dodajte vodu (količinu vode odredite sami ovisno o tome koliko gusto želite da bude). Kuhajte sve zajedno još 30 - 40 minuta te povremeno dodajući po 100 ml vina (višak vina možete degustirati). U međuvremenu na jače zagrijanoj tavi otopite maslac, ubacite gljive te ih pirjajte dok ne dobiju boju. Dodajte majčine dušice (otprilike žličicu), 2 žličice sjeckanog češnjaka i nasjeckani list peršina. Promiješajte i maknite s vatre. Od tijesta za kruh formirajte “valjak” debljine oko 0,5 cm i nožem izrežite njoke (cca 1 cm dužine), ubacite u gulaš te kuhajte oko deset minuta (stavite pred sam kraj kuhanja). Ubacite sotirane gljive, uskladite okuse pa ugasite vatru i ostavite da se gulaš “odmori” oko 30 minuta. Poslužite uz zapečeni kruh i čašu hladnog vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 16:47