4 pastrve
2 luka
150 ml bijelog suhog vina
500 g krumpira
lovorov list
10 badema
1 žlica ulja
sol
papar
![Gornji Zvecaj, 130619.
Rostiljanje na Mreznici.
Na fotografiji: pastrva pod pekom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/7/9/12/mreznica_hrana47-130619.jpg)
Pastrve očistite, posolite i popaprite iznutra te ostavite sa strane. Sluz i krljušt pastrve ne trebate odstraniti, dapače, one dodatno pridonose okusu. Luk ogulite i narežite na polumjesece, krumpir ogulite i narežite na ploške. Vatrostalnu posudu premažite uljem, poslažite krumpir i luk te na vrh stavite pastrve, podlijte vinom tako da pastrve budu malo prekrivene, po potrebi krumpir malo zasolite. Bademe kratko blanširajte i ogulite kožicu te ih ravnomjerno rasporedite. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva, s vremena na vrijeme posudu protresite (ne miješajte kako se pastrve ne bi raspale). Pecite dok krumpir ne omekša, a tada maknite poklopac ili aluminijsku foliju te kratko zapecite na 200 Celzijevih stupnjeva. Hrabriji mogu napraviti “filu” koja se isto može kuhati - od jetrica, gljiva, jaja i zeml knedla koje se ubace umjesto krumpira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....