PROVJERENI RECEPT

MREŽNIČKA AVANTURA: Prženi cijeli šaran

 Tomisalv Krišto / HANZA MEDIA
Ljetne vrućine zapasale su sve naše krajeve, asfalt se topi, sparina vreba sa svih strana, pa mnogi traže spas u morskim predjelima, a nikako da se sjete alternative - skrivanja u šumi ponad riječnog sliva

1 šaran oko 1200 g (divlji, bez masnoće)
200 g oštrog brašna
2000 ml ulja
sol papar

Gornji Zvecaj, 130619.
Rostiljanje na Mreznici.
Na fotografiji: saran.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomisalv Krišto / HANZA MEDIA

Šarana očistite od ljusaka. Oštrim nožem prerežite šarana po dužini od glave do repa tako da dobijete dvije jednake polovice - bez kostiju. Dobro posolite i popaprite. Suhom krpom ili papirnatim ubrusom osušite šarana, zatim ga dobro posolite i popaprite. Nakon toga uvaljajte polovice u oštro brašno tako da pokrijete sve dijelove ribe. U veliku tavu ulijte ulje i zagrijte na 180 - 190 °C. Pažljivo ubacite polovice šarana u ulje i pržite sa svake strane 6 - 8 minuta, ovisno o veličini ribe. Nakon prženja položite polovice šarana na papirnate ubruse da malo upiju masnoću. Prilog uz šarana može biti kuhani ili restani krumpir uz zelenu salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 14:22