Slasno tradicionalno jelo

Musaka iz bakine knjižice recepata toliko je dobra da se uvijek traži porcija više, evo kako je pripremiti

Ako tražite tanjur utješnog jela, ovo je svakako pri vrhu naše liste!

U potrazi za okusima djetinjstva u bakinoj smo knjižici nakon pošrekanih mahuna pronašli još jedno blago! Ovoga puta to je jelo koje rijetko tko odbija, baš naprotiv, mnogi među nama ne mogu mu odoljeti pa redovito traže porciju više. Riječ je o musaki, koja se suprotno nekim mišljenjima, po originalnoj recepturi radila bez crvene paprike, pelata ili koncentrata od rajčice. Također, u nju se nisu dodavali češnjak, mrkva, gljive, tikvice ili patlidžani, a nije se ni posipala sirom po vrhu. To su sve izvedenice ovog jela koje smo s vremenom prihvatili, s jedne strane iz potrebe da iskoristimo ostatke namirnica iz hladnjaka, a s druge da u ovo tradicionalno jelo ubacimo nešto novo. Naravno, ništa od toga nije krivo, a ni loše. Kod kuhanja je ljepota upravo u tome da budemo kreativni i eksperimentiramo s okusima prilagođavajući ih sebi i svojem nepcu.

No, da se vratimo na okuse koje pamtimo iz vremena kad smo bili mali i muvali se po bakinoj kuhinji... Tada su se, vjerojatno se i sami sjećate, kuhala tradicionalna jela - prava goveđa i pileća juha (s mesom, ne iz vrećice), punjena paprika, junetina s paradajz sosom i restanim krumpirom, kelj i grah varivo, maneštra, kisela repa s grahom, žganci, šufnudle, brujet, lešo riba...

Jela za kojima uzdišu današnja djeca nisu se ni spominjala, a još manje pripremala. Stoga je krumpir umjesto kao pomfrit, kako ga danas klinci vole, bio serviran kao pečeni, kuhani, restani, pire (ali ne iz vrećice!) ili u složencima, kao što je musaka. Pravilo se to jelo po receptu koji vam ostavljamo niže, brzo i jednostavno. Upravo u tome vjerojatno i leži tajna njegova okusa - jer sve namirnice dolaze do izražaja.

image

Ilustracija

Yanzappa/Getty Images/iStockphoto

MUSAKA PO STAROM RECEPTU

Trebat će vam:

1,5 kg krumpira
60 dag mljevenog mesa
2 luka
2 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
sol i papar
1 žlica svinjske masti

Priprema:

Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Na svinjskoj masti prepržite luk, a kad omekša dodajte mu mljeveno meso. Posolite ga i popaprite. Dinstajte na luku sve dok nije pirjano. U manjoj posudi pjenjačom umutite jaja i vrhnje. Posolite i popaprite. U namašćeni protvan sad slažite red krumpira, red pirjanog kosanog mesa. Svaki red posolite i popaprite. Kad ste sve sastojke potrošili, prelijte izmješanim jajima i vrhnjem pa pecite u pećnici na 180 - 200 stupnjeva oko 30 minuta ili dok se musaka ne zazlati.

Musaku je najbolje poslužiti uz zelenu salatu koju možete obogatiti crvenim grahom i bučinim uljem, a neki vole sa strane dodati i malo rashlađenog kiselog vrhnja.

SAVJET VIŠE!

1.) Za musaku možete koristiti miješano meso ili, kako je u svojoj knjizi savjeta i recepata "Suvremena prehrana i kuhanje" savjetovala legendarna Mira Vučetić, čistu govedinu.

2.) Ako niste pobornik svinjske masti, uvijek možete koristiti obično suncokretovo ili maslinovo ulje.

3.) U krajnjoj nuždi, kao na fotografijama kojima smo ilustrirali ovo jelo, krumpir možete oguliti, narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2024 11:20