Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 70 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 300 g svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 2 šalice mlijeka
- ulje
- sol i malo papra
Priprema
1. korak
Operite krumpire i stavite ih kuhati u vrelu slanu vodu. Kada je skuhan, ogulite ga i izrežite na kolutove. Svježi sir malo razmrvite. U vatrostalnu posudu prvo složite red kolutova krumpira koje ste posolili.
2. korak
Zatim po njemu pospite svježi sir i papar, pa stavite novi red krumpira. Redajte tako dok imate sira i krumpira, ali tako da krumpir ostane na vrhu. Složenac zatim polijte lagano uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
3. korak
Tri cijela jaja umutite s mlijekom. Kada krumpir počne primati rumenu boju, izvadite ga iz pećnice i prelijte jajima i mlijekom. Vratite u pećnicu. Ukupno bi se trebalo peći oko pola sata.
4. korak
Savjet: Iako je pojam musake kod nas ona s krumpirom i mljevenim mesom, isprobajte i ovu bezmesnu verziju. Ako od mesa ne odustajete tako lako, onda slijedite originalan recept, gdje ćete krumpir zamijeniti patlidžanom. Musaka se umjesto patlidžana može raditi i sa tikvicama. Narežite tikvice na tanje ploške i ispecite u vrućem ulju. Zatim složite sloj tikvica u nauljenu vatrostalnu posudu pa ih pospite ribanim sirom. Na kraju prelijte smjesom jaja, vrhnja, mlijeka i češnjaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....