CURE SLINE

Na kišni vikend počastite se predobrom, slasnom pitom od smokava i camemberta

 Berislava Picek/Cropix
Priprema uopće nije komplicirana, a na kraju ćete uživati u toplom, tekućem siru u kombinaciji sa slatkastim smokvama

Trebat će vam:

300 g svježih smokvi

sir camembert

lisnato tijesto

papar

1 jaje

2 žlice šećera

2 žlice soka od limuna

grančica ružmarina

Priprema:

Od ukupne količine smokvi odvojite tri komada, a ostale smokve ogulite i narežite na manje komade. Narezane smokve stavite u manju posudu, dodajte im šećer, limunov sok i grančicu ružmarina. Lagano kuhajte dok ne dobijete džem.

Lisnato tijesto oblikujte u pravokutnik približnih dimenzija 45 x 25 cm. Tijesto po cijeloj površini izbodite vilicom. Podijelite tijesto na dva dijela tako da vam drugi dio bude 5 cm duži jer ćete njime preklopiti sir i smokve. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na njega stavite manji dio lisnatog tijesta, na sredinu stavite camembert, na sir obilno stavite pripremljeni džem i na vrh posložite na listiće narezane preostale svježe smokve. Razmutite jaje i s kistom premažite rubove donjeg lisnatog tijesta kako bi se s njima lakše spojio drugi, duži dio lisnatog tijesta. Krajeve zarolajte te još dodatno utisnite vilicom. Cijelo tijesto s vanjske strane premažite razmućenim jajetom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 15 minuta na 180°C. Ako želite više zapečenu koricu, produžite pečenje još koju minutu. Servirajte toplo jer je sir kremozan i jako mekan. Hlađenjem se ponovno stvrdne.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 06:54