Nedavno održana vrbovečka manifestacija Kaj su jeli naši stari bila je povod živopisne rasprave o jelima našeg djetinjstva za obiteljskim stolom. Dok su se neki sjetili bijele kave (naravno Divke ili Kneippa) s kruhom, drugi žganaca s mlijekom, nama su zazubice narasle na vividna sjećanja na bakin legendarni recept - trence.
No, za razliku od drugih krajeva Hrvatske gdje se ovo jelo, još nazivano trena kaša ili tarana koja se pripremala kao tijesto za juhu u koje idu jaja, u jaskanskom se kraju ovo sirotinjsko jelo, pripremalo za doručak ili, pak, u stara vremena, kao obrok prije odlaska ili povratka iz vinograda. Tradicionalno je to jelo za koje su vam potrebni tek sastojci koje sigurno imate kod kuće. Lako se priprema, ukusno je, kremasto i zasitno, a i djeca ga obožavaju (iako je u njemu luk).
JASKANSKI TRENCI PO RECEPTU BAKE DRAGICE
Trebat će vam:
(šalica brašna od 2 dcl za jednu porciju)
glatko brašno
mlaka obična voda
malo soli
U zdjelu staviti brašno i sol, pa malo po malo dolijevati vodu, prstima miješati da se napravi suhlje tijesto, i mrviti u trence (mali komadi tijesta veličine 1 do 2 cm). Sve brašno treba biti izrađeno u trence, pa po potrebi dodajte još malo vode ako vam je na dnu posude ostalo viška brašna.
U posudu stavite kuhati zasoljenu vodu. Ako radite jednu porciju, trebat će vam 2 do 3 šalice vode. Kad voda zavrije, uz stalno miješanje dodajte trence i miješajte dok ne dobijete konzistenciju riže na mlijeku ili griza.
Za to vrijeme pripremite luk.
Trebat će vam:
manja glavica luka
1 žlica masti ili ulja
Luk očistiti i sitno nasjeckati. Na tavi zagrijati mast, pa propržiti luk do zlatno-žute boje. Kad je luk pečen prebaciti ga preko kuhanih trenaca s masnoćom i dobro promiješati.
Po želji dodatno posoliti i servirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....