Budući da je pred nama pravi zimski vikend, s temperaturama ispod nule i snijegom, ne preostaje nam ništa drugo već se protiv hladnoće boriti onime što nam ide najbolje – grijanjem uz toplu pećnicu i štednjak. Ovog puta na red je tako došla priprema domaće zeljanice, koju često radimo upravo po receptu Dubravke Dragun i uvijek nam ispadne baš kako treba. Kako nam je Dubravka, inače vlasnica male roštiljarnice "Kod Kraljice", svojevremeno objasnila, za početak potrebno je naoružati se s puno strpljenja i prakse, posebice kada je u pitanju priprema tijesta.
KAKO NAPRAVITI TIJESTO?
Za tijesto će vam trebati 500 grama bijelog glatkog brašna, tip 550. Brašno je potrebno pomiješati s 200 mililitara tople vode, dvije žlice ulja i prstohvatom soli pa od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zatim treba kratko odmoriti, najbolje premazano uljem, a potom ga možete početi razvlačiti. Stol obavezno prekrijte čistim stolnjakom, pospite ga s malo brašna, a tijesto prije razvlačenja s još malo ulja. Budite strpljivi i nježni kako vam tijesto ne bi pucalo. Gotovi ste kada tijesto postane prozirno i kroz njega možete vidjeti.
KAKO NAPRAVITI NADJEV?
Za malo jači, bogatiji nadjev trebat će vam šest žumanjaka, mladi domaći sir i špinat. Kupite ga na tržnici, očistite, maknite deblje dijelove i, po želji, kratko ga blanširajte. Ako želite, uvijek možete koristiti i svježi špinat, bez prethodnog blanširanja. Dubravka nam je savjetovala i da se na nadjevu nikako ne smije štedjeti, što je svakako savjet koji vrijedi poslušati. Zeljanicu možete raditi tako da nadjevene kore motate u štrudle, a možete ih i slagati jednu na drugu te između njih dodavati nadjev.
NA KRAJU...
I najvažnije na kraju, zeljanicu pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Kada je pečena, prelijte je čašom hladnog jogurta i odmah poslužite. A onda gledajte kako komad po komad polako nestaju iz posude za pečenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....