Kuhamo za danas i sutra

Najbolja paštašuta: Jelo na kojemu su odrasle mnoge generacije klasik je koji obožavamo

Samo za novi broj magazina Dobra hrana naš suradnik Zoran Šimunić Šime pripremio je nekoliko jela bez kojih je brodska kuhinja nezamisliva, ovo je jedno od njih!

Naš "morski vuk" Zoran Šimunić Šime za novi je broj magazina Dobra hrana dobio zadatak pripremiti jednu od zahtjevnijih tema - brodsku kuhinju. More je veliki supermarket, tvrdi, ali to ne znači da sa sobom ne morate ponijeti, ovisno o tome koliko vas je, puna kolica hrane i pića. Na brodu su uvijek svi gladni i žedni. Savjet iskusnih moreplovaca: samo jednostavno!

image

Zoran Šimunić Šime kuhao nam je na brodu

Berislava Picek/Cropix

Paštete, mesni naresci, mortadela narezana na kockice, panceta, sirevi, riblje konzerve, rajčica i ukiseljene lučice, pohani kruh i bijela kava... brodska su klasika. No, na brodu se može i kuhati, pogotovo ako ima opremljenu kuhinju s više ringova, dobru plinsku pećnicu i hladnjak. Ako ste na takvom brodu, onda vam je kuhanje bitno jednostavnije i sliči onome u kućnoj kuhinji. Nakon dobre ideje za riblju juhu, u novom nastavku Šimine brodske kuhinje donosimo vam recept za jedan brodski klasik koji će svi obožavati, bilo da ga pripremate na brodu ili na kopnu.

image
Berislava Picek/Cropix

PAŠTAŠUTA

Trebat će vam:

500 g jednom mljevene juneće lopatice
50 g jedom mljevene svinjetine ili pancete
1 konzerva ragua
1 mali luk
3 - 4 režnja češnjaka
1 jušna žlica konšerve (koncentrata od rajčice)
1 mala konzerva sjeckane rajčice
100 ml crnog vina npr. Lasin, Plavina, Babić ili kupaža sličnih sorti
2 lovorova lista
1 čajna žličica dalmatinskog začina
prstohvat ružmarina
½ malog sušenog čilija
30 ml kvasine od crnog vina
500 g kratke tjestenine
50 g maslaca
maslinovo ulje
parmezan ili neki drugi tvrdi ribani sir
sol, papar

Priprema:

Ako je ikako moguće, u mesnici zamolite mesara da vam samelje junetinu i pancetu. Meso prvo probajte pa dodajte soli, potom i papar te ostale suhe začine. Sve dobro promiješajte.

Luk i češnjak očistite izrežite na sitnije. U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa stavite luk i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte konšervu i uz miješanje lagano zapecite. Dodajte meso koje s vilicom gnječite kako se ne bi napravile grudice. Kada ostane bez tekućine dodajte kvasinu, a kad ona ispari dodajte rajčice, ostale začine i konzervu ragua. Nakon par minuta podlijte vinom, smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, procijedite i pomiješajte s maslacem te dodajte u umak.

Poslužite s ribanim sirom i dobrim maslinovim uljem.

image

Dobra hrana ljeto 2024

Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Cijelu priču i sve recepte o brodskoj kuhinji potražite u novom broju magazina Dobra hrana u kojem vas čeka pregrš dobrih savjeta, ideja i inspirativnh priča na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 09:06