Premda je siječanj tradicionalno u znaku laganijih jela i vegetarijanskih receptura, nekima je ipak teško odoljeti. Kao, primjerice, domaćim pecivima punjenim sirom, za koje je uvijek izazov sačekati da se ohlade. Ove su mekane, jednostavne, ukusne i što je najvažnije - brzo gotove, pa tako i idealne za pripremu u svako doba dana. Nekima će, naime, prijati već ujutro za dručak, a drugi će ih obožavati i navečer uz čašu dobrog vina. Nesumnjivo, ako volite domaća peciva, onda će ovaj recept vrlo brzo postati hit u vašoj kuhinji i na vašem stolu, a evo kako ih pripremiti.
BRZE POGAČICE SA SIROM
Trebat će vam:
250 g brašna po želji
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
200 g sira (feta, gauda, edamer ili neki drugi po vašem izboru)
100 g manjemasno kiselo vrhnje ili jogurt
1 jaje
50 ml ulja
1 žlica mlijeka, za premazivanje
sezam, kim, timijan, ružmarin ili krupna sol, po želji za posipanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 °C i obložite lim papirom za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi izgnječite sir vilicom ili ga naribajte, dodajte kiselo vrhnje (ili jogurt), jaje i ulje, pa sve dobro promiješajte. Postepeno dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto. Na blago pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili modlom vadite krugove i slažite ih jedan do drugoga na lim za pečenje s razmakom od oko 2 cm. Prije nego što ih stavite peći, pogačice premažite mlijekom i, ako želite, pospite sezamom, kimom, ružmarinom, timijanom ili krupnom soli. Pecite u 15 do 20 minuta, ili dok pogačice ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
SAVJET VIŠE! U sir možete dodati i malo svježeg sjeckanog peršina ili vlasca, naravno, ako volite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....