Pri nedavnom posjetu obitelji Navoj u Križevcima dobili smo recepte za odličnu zimnicu - bogati sataraš i grah s rajčicom i paprikom. Upravo je ovo vrijeme, kada su ljetni plodovi najsočniji i najslađi, idealno za pripremu obje varijante. Količine prilagodite vlastitim potrebama, a najbolje je skuhati veliki lonac pa koristiti po potrebi. Obje zimnice mogu biti dobar prilog različitim mesnim, ribljim i drugim jelima, a grah možete poslužiti i kao salatu.
Za sataraš će vam trebati:
Luk
Mrkva
Paprika
Rajčica
Peršin
Celer
Tikvica i patlidžan po želji
Rajčicu najprije nasjeckajte na komadiće i skuhajte je posebno. Kuhajte dok ne ostane bez tekućine. Za to vrijeme nasjeckajte luk, mrkvu, papriku, peršin i celer te tikvicu i patlidžan ako želite dobiti gušći umak. Pustite da se krčka, dodajte prokuhanu rajčicu i kuhajte dok povrće ne omekša i dok ne dobijete gušći umak. Začinite soli i paprom i dodatnim začinima po želji. Staklenke sterilizirajte i punite ih satarašem. Kada ste napunili, pustite da se ohladi pa spremite u smočnicu i koristite po potrebi.
Za grah s rajčicom:
Grah
Mrkva
Luk
Peršin
Paprika
Rajčica
Grah skuhajte zasebno. U posudi na malo ulja najprije pirjajte nasjeckani luk. Dodajte mrkvu, zatim korijen peršina i papriku, a zatim i rajčicu. Dodajte i grah i pirjajte dok povrće ne omekša i tekućina ispari. Začinite po želji soli i paprom, dodati možete i koju čili papričicu. Spremite u sterilizirane staklenke. Poslužite ohlađeno kao salatu ili kao prilog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....