Desert služi tome da stavi točku na kraj jela. Da zaokruži obrok i završi priču u veselom tonu i raspoloženju. Međutim, što je s ljudima koji više vole slano? Ili im je slatko često - preslatko? Vi koji slatko volite produbljeno slanim, zapapreno ljutim i obogaćeno svim nijansama začina: Željka Klemenčić u novom broju magazina Dobra hrana priprema malo drugačije recepte - baš za vas!
U ovaj Ottolenghijev recept zaljubila sam se još na papiru. Karamelizirani češnjak, dvije vrsta sira i puno majčine dušice zvuče kao recept koji ne može proći loše, ali ipak mi je trebalo začuđujuće puno vremena da prvi put ispečem ovu pitu. Kako to često biva s Ottolenghijevim receptima (koji su svi redom jako ukusni) - lako se obeshrabrite jer je recept detaljan ili djeluje dugačko ili nemate sve sastojke. Kao otegotna okolnost, originalni recept traži lisnato tijesto. A ja nisam ljubitelj kupovnog lisnatog, a napraviti svoje lisnato je još jedan dan posla. Kad sam odlučila lisnato zamijeniti svojim omiljenim prhkim tijestom, stvar se odjednom činila vrlo izvedivom. Reći ću samo: nemojte čekati godinama (kao ja). Ovo je zaista najukusnija slana pita koju možete probati! Pobrala je same ovacije. Bez obzira na to jeste li osoba koja i karamelizirani češnjak vidi kao dovoljno slatkog i dovoljno umamija da se slana pita proglasi desertom.
TART OD KOZJEG SIRA I KARAMELIZIRANOG ČEŠNJAKA
Za prhko tijesto:
300 g oštrog brašna
150 g hladnog maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
dobar prstohvat soli
5-6 žlica hladne vode
Za nadjev:
3 srednje velike glavice češnjaka
1 žlica maslinova ulna
1 žlica balzamičnog octa
220 ml vode
¾ žlice smeđeg šećera
1 žličica nasjeckanog ružmarina
1 žličica nasjeckane majčine dušice (i još nekoliko cijelih grančica za ukras)
120 g mekog kremastog kozjeg sira
120 g tvrdog zero kozjeg sira
2 jaja
100 ml slatkog vrhnja
100 ml milerama
sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, prekrijte folijom pa pustite da odmori u frižideru barem dva sata. Razvaljajte i obložite tijestom lim za tart s dnom koje se može odvojiti. Stavite tijesto i lim u duboko zamrzavanje na barem pola sata (ovo pomaže da se tijesto ne skupi tijekom pečenja). Tijesto prekrijte masnim papirom i ispunite kalup grahom pa pecite naslijepo oko pola sata. Maknite grah i papir pa prazno pecite još par minuta. Pustite neka se sasvim ohladi prije punjenja.
Za to vrijeme pripremite karamelizirani češnjak. Oguljene cijele režnjeve stavite u mali lonac i blanširajte u dosta vode, oko tri minute. Ocijedite. Vratite češnjak u isti lonac i dodajte maslinovo ulje. Pržite češnjeve češnjaka na srednje jakoj vatri dvije minute. Dodajte aceto balsamico i vodu, pa kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte još oko deset minuta. Dodajte šećer, ružmarin, nasjeckanu majčinu dušicu i četvrtinu žličice soli. Nastavite lagano kuhati na srednje jakoj vatri dok većina tekućine ne ispari, a češnjak ostane u tamnom karameliziranom umaku. Odložite sa strane.
Na pečeno tijesto stavite obje vrste sira - meki usitnite rukama, tvrdi naribajte pa sve rasporedite po tijestu. Dodajte češnjak i sirup, ravnomjerno rasporedite preko sira.
Jaja, vrhnje i mileram izmiješajte sa soli i paprom. Ulijte smjesu preko sira i češnjaka da biste popunili praznine. Stavite pitu u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva. Pecite 35-45 minuta. Pustite da se malo ohladi prije serviranja.
Ne propustite! Ovaj recept je dio velike teme Željke Klemenčić o desertima za ljude koji ne vole slatko iz novog boraj magazina Dobra hrana, koji je već u prodaji!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....