BRZI RUČAK!

NAJUKUSNIJE MINIJATURE: Bruschetta s chutneyjem od luka, slanih inćuna i ukiseljene lučice

 Marko Miščević
Miljenice mnogih!

Za chutney od luka:

Najviše vremena uzima priprema chutneya no kad se napravi, i on je dugovječan u hladnjaku. Oko dva kilograma kapule/luka ogulite i narežite na tanka rebarca pa stavite u veći wok ili teću s debelim dnom. Posolite i zauljite, pirjajte na srednje jakoj vatri miješajući desetak minuta, podlijte kvasinu (2 dcl) i vino (5 dcl) u koje ste razmutili emulziju meda, limuna i đumbira pa dodajte dvadesetak zelenih maslina narezanih na sitno, začinsko bilje (origano, timijan, ružmarin...) i malo muškatnog oraščića te pojačajte vatru i pustite da provrije. Držite par minuta na jakoj vatri, a onda ju smanjite i pokrijte. Neka se kuha na lagano dok kapula nije posve mekana. Po potrebi podlijte s malo vrele vode. Smjesa mora biti nalik džemu ili marmeladi pa neka tekućina iskuha u otvorenoj posudi. Chutney doradite po vlastitom guštu dodavanjem kvasine, meda, soli, čilija...

Marko Miščević

Ostatak je lagan:

Šnitu kruha obilato premažite chutneyem pa dodajte slane inćune kojima ste omotali ukiseljene lučice. Preko svega dodajte malo nasjeckane rikule i komadiće svježe rajčice pa nakapajte uljem i - ravno u pećnicu ili na roštilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 10:43