Slatki zalogaji

Namočite sušene marelice i od njih napravite ukusne i sočne okruglice obučene u čokoladu

Izvucite iz smočnice vrećicu ovog zdravog voća i složite brzu poslasticu

Kada radite slastice sa sušenim voćem, uvijek ih je dobro preliti vrućom vodom da se malo opuste i omekšaju. Prije nego ih ubacite u smjesu, svakako ih ocijedite, ali sačuvajte vodu u kojoj ste namakali šljive, grožđice ili u ovom slučaju marelice. Od kuhinjskih alata trebat će vam dobar i jak blender, a ako vam sušeno voće slučajno počne zapinjati i blender se počne mučiti tijekom usitnjavanja, dodajte malo vode koju ste sačuvali od namakanja. Okruglice u nastavku pripremila je naša suradnica i stilistica Slavica Šagolj iz Salse &Šalše, a nestale su sa stola za tren!

Tražite li dodatnu inspiraciju za slastice sa sušenim voćem, možda vam se svide ove meke pogačice s brusnicama ili Slavičine preukusne tortice od čokolade i sušenog voća te kremasta torta od sušenih šljiva, rogača i čokolade.

image
Berislava Picek/Cropix

Okruglice s marelicama i čokoladom

200 g suhih marelica
100 g blanširanih badema
150 ml kipuće vode
100 g čokolade s visokim udjelom kakaa

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Stavite marelice i bademe u posudu. Zakuhajte vodu i prelijte marelice i bademe. Ostavite da tako stoje oko pet minuta. Vodu ocijedite i pustite par minuta da se voće posuši.

U blender stavite namočeno voće i miksajte dok ne dobijete pastu.

Uz pomoć žličice dozirajte smjesu i rukama oblikujte kuglice. Smjesa je dostatna za 12 kuglica.

Čokoladu otopite na pari. Kuglicu stavite na vilicu, uronite u čokoladu. Lagano kuglicu obložite čokoladom, dignite na vilici i pustite da višak čokolade iscuri. Kuglice stavite na pladanj.

Prije serviranja stavite u hladnjak da se malo stisnu. Ukrasite komadićima marelica narezanih na trakice.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix, Art direkcija: Vesna Veselić

Više recepata iz ovog editorijala potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 20:41