Nakon što su na domaće tržnice doista stigle prave vrgoračke jagode, nema razloga da ne iskoristite početak te slatke sezone i tijekom svog idućeg posjeta placu ne kupite i koju mjericu finih crvenih jagoda. Vjerujte nam, ne možete ih promašiti jer su ugodnog mirisa, lijepe boje, kako izvana, tako i iznutra, te intenzivnog okusa. Obratite pozornost kad ih kupujete: najbolji pokazatelj da jagoda ustvari nije dozrela jest kombinacija bijelih i zelenih dijelova kod peteljke jagode, kao i bijelo središte samog ploda.
Kada su posebno svježe, sočne i ukusne, šteta ih je termički obrađivati pa prije nego što krenete na izradu raznih sirupa, umaka i džemova, iskoristite priliku za pripremu slastica u kojima je jagoda u svom izvornom obliku. To mogu biti različiti chia pudinzi, jednostavne kreme kao što su vanilija i čokolada u čašicama uz dodatak jagode, ali i brojni tartovi. Budući da je upravo vanilija odličan partner jagodama jer im omogućuje da dođu do izražaja, naš je prijedlog brzi tart s njima u kombinaciji. Želite li dodatno naglasiti te okuse, mogu vam pomoći svježi začini kao što su listovi ružmarina, mente ili bosiljka, ali i kardamom i čak crni papar. Naravno, sve je stvar pravilnog doziranja, osobito kada se koriste u kremama na bazi jagoda. Ako trenutačno nemate dovoljno vremena da ispečete cijeli kolač, a zdjelicu svježih jagoda želite učiniti malo zanimljivijom, posegnite za tek malo gustog balzamičnog octa koji će dodatno istaknuti njihovu slatkoću i uživajte.
TART OD VANILIJE S JAGODAMA
Za tijesto:
280 g glatkog brašna
180 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
korica neprskanog limuna
žličica vanilije burbon
4 žlice hladnog mlijeka
Za kremu:
4 žumanjka
mahuna vanilije
100 g šećera
korica neprskanog limuna
25 g oštrog brašna
25 g škrobnog brašna
3 žlice mlijeka
500 ml mlijeka
Za dekoraciju:
500 g jagoda
listići bosiljka ili mente
Brašno, šećer, vaniliju burbon, limunovu koricu i hladni maslac koji ste prethodno narezali na komadiće drobite rukama tako da dobijete smjesu koja se mrvi. Dodajte četiri žlice mlijeka i nastavite mijesiti sve dok ne dobijete glatku kuglu tijesta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmori. Kad se malo ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi pa prebacite u kalup za tart promjera 28 cm. Vilicom napravite rupice po cijeloj površini tijesta pa pecite na 180 °C oko 25 minuta, odnosno dok ne poprimi zlaćanu boju. Dok se tijesto peče jaja, šećer i naribanu koricu limuna stavite u zdjelu pa mikserom pjenasto izradite. Dodajte oštro i škrobno brašno i dobro promiješajte pa dodajte tri žlice hladnog mlijeka. U loncu zagrijte pola litre mlijeka u koje ste stavili mahunu vanilije sve dok ne zavrije pa maknite s vatre. Dodajte nekoliko žlica tog vrućeg mlijeka u smjesu jaja i brašna da se dodatno razrijedi. Vratite mlijeko na laganu vatru i postupno dodajte smjesu od jaja u mlijeko uz neprekidno miješanje. Kuhajte nekoliko minuta pa stavite sa strane i pustite da se ohladi. Prije nego što izlijete kremu u pečeno tijesto za tart, izvadite mahunu vanilije i bacite je. Popunite koru za tart kremom od vanilije. Operite jagode i narežite ih na četvrtine pa popunite cijelu površinu tarta. Stavite kratko u hladnjak da se dodatno stisne. Prije posluživanja dodajte nekoliko listića bosiljka ili mente.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....