Jednom kad naučite raditi mliječni kefir, a potom i kefirni sir, sasvim sigurno će vam trebati ideja što sve s njim napraviti. Mi smo se odlučili za ovu tortu i jako nam se svidjela, a vjerujemo da bi se mogla svidjeti i vama jer je ima ugodan okus i blagu teksturu.
KEFIRNI CHEESECAKE S BUNDEVOM
Za podlogu:
250 g digestive keksa
100 g maslaca
Za kremu od buče:
1 kg buče (sorta prinčeva kruna)
100 g digestive keksa
1 g mljevenog muškatnog oraščića
1 g cimeta
50 g šećera u prahu
Za kremu od kefira:
600 g kefirnog sira - pročitajte kako ga napraviti OVDJE
100 g šećera u prahu
280 g punomasnog vrhnja
50 ml limunova soka
Priprema:
Kekse za podlogu smrvite i dodajte u njih izrađeni maslac. U kalup promjera 20 cm utisnite dobivenu smjesu.
Buču ogulite, narežite na kriške debljine 3-4 cm, stavite na papir za pečenje i pecite 40 minuta u pećnici na 180 °C.
Kekse smrvite i štapnim mikserom usitnite gotovo do glatke smjese.
Meso od pečene buče stavite u posudu i dodajte začine, šećer u prahu i smjesu od keksa kako bi upila višak tekućine u kremi. Dobro sve izmiješajte i oblikujte duguljaste valjke različitih dužina koje spojite u prstenove.
Kako biste pripremili kremu, pjenasto istucite kefirni sir, šećer u prahu i punomasno vrhnje. Dodajte limunov sok i kratko izmiksajte.
Dio dobivene kreme izlijte na podlogu, rasporedite prstenove od buče kroz kremu u koncentričnim krugovima pa dodajte ostatak kreme od kefira i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak na minimalno tri sata.
Sam cheesecake imat će blago brideći učinak na jezik, ali ugodan okus i kremastu teksturu.
Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....