Ovih smo dana na portalu Food52 naletjeli na recept za, kako ga nazivaju, buckle s borovnicama, a riječ je zapravo o prejednostavnom biskvit kolaču za koji vam nije potreban mikser, više od jedne posude i kalupa za pečenje, pa čak niti jaja. Priprema je toliko jednostavna da se u pečenje mogu upustiti čak i najveći amateri u kuhinji, a rezultat je prilično ukusan, sočan kolač kojeg ćemo, vjerujemo, uskoro ponoviti.
Od sastojaka će vam trebati samo maslac, brašno, prašak za pecivo, šećer, mlijeko, sol i borovnice, a mi smo, u nedostatku ljubičastih bobica, ovog puta posegnuli za breskvama. Postupak uopće nije kompliciran; najprije otopite maslac u posudi u kojoj ćete kolač peći, zatim u sve to dodajte smjesu pa pospite voćem. Ubacite u pećnicu na nešto manje od sat vremena i spremni ste za uživanje. Odličan je kad je još vruć, uz kuglicu sladoleda, no bit će dobar i kada se ohladi.
Važno je spomenuti kako je u pitanju prilično rustikalan kolač pa imajte na umu da će vam za posluživanje od tanjura korisnije biti zdjelice. Naime, iz kalupa se u nepravilnim oblicima vadi žlicom.
Recept prenosimo s portala Food52, za koji ga je kreirala Vallery Lomas. Potražite ga u nastavku.
Trebat će vam:
113 g maslaca
125 g brašna
2 žličice praška za pecivo
200 grama šećera (količinu možete i smanjiti)
240 ml mlijeka
1 žličica soli
150 g svježih ili smrznutih borovnica (ili drugog voća po želji)
Sladoled od vanilije (za serviranje)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Maslac stavite u posudu za pečenje (najbolje duguljastu za kruh) i stavite u pećnicu. Kada se maslac otopi, izvadite posudu iz pećnice. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, mlijeko i sol. Ne trebate miješati predugo, bit će sasvim u redu ako u smjesi ostane koja grudica. Ulijte smjesu u kalup s otopljenim maslacem i lagano pomiješajte. Ne morate miješati previše. Pospite borovnicama ili drugim voćem po želji i pecite 50 do 60 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju sa svih strana. Kolač kratko ohladite pa poslužite još toplo s kuglicom sladoleda.