"Ribollita je omiljeno toskansko jušno jelo. Postoji nekoliko varijanti, ali baza je kruh i to od jučer, kelj, mrkva… zapravo kad bi se prevodilo ime, značilo bi 'ponovno skuhano’'", otkrio nam je chef Gregorio Mannucci tijekom jednog davnog snimanja, a mi se instantno zaljubili u ovo zasitno jelo na žlicu koje je idealan odabir za vrijeme zimskih, ali i proljetnih dana.
Ribollita je oduvijek bila siromašno jelo, Talijani su je radili u velikim količinama, jela se nekoliko dana u tjednu, a nastala je iz potrebe da se potroši stari kruh, povrće i začinsko bilje koji su rasli u vrtu. Danas ova bogata, gusta juha predstavlja jednostavan i zasitan ručak kojem se i sami rado vraćamo i idućeg dana.
Tradicionalna ribollita sadrži i, između ostalog, toskanski kelj, posebnu vrstu kelja zanimljivog oblika, no pripremate li je kod kuće, poslužit će i klasični kelj. Dodaje se i grah, a posebnu ulogu igra stari kruh koji jelo čini zasitnim pa mu nije potrebno dodavati baš nikakav mesni prilog kako bi svi za stolom bili zadovoljni.
Još jedna od posebnosti ribollite jest i u tome da se, kako kažu Talijani, prije posluživanja mora dobro ohladiti, a potom ponovno zagrijati kako bi poprimila još dublji i bolji okus. Također, važno je dodati, kod samog posluživanja ribollitu nemojte zaboraviti poprskati s malo maslinova ulja i dodatno začiniti svježe mljevenim paprom.
Recept za tradicionalnu ribollitu u cijelosti prenosimo s portala Great Italian Chefs.
Za pripremu graha trebat će vam:
150 g cannellini graha, preko noći namočenog u hladnoj vodi
½ očišćenog i prerezanog na pola luka
4 režnja češnjaka
2 lovorova lista
2 grančice timijana
Sol
Za ribollitu:
Maslinovo ulje
1 žličica sjemenki komorača
1 prstohvat čilija
1 luk
1 mrkva
2 stabljike celera
3 režnja češnjaka
3 veće rajčice
2 srednja krumpira
3 veća lista kelja
2 lista blitve
1 lovorov listopad
1 grančica ružmarina
1 grančica timijana
100 g starog kruha
Sol i papar
Priprema:
Najprije u slanoj vodi skuhajte grah s lukom, češnjakom, lovorovim listom, timijanom i soli. Kuhajte oko 45 minuta ili dok grah nije skoro gotov. Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja, ali luk, češnjak i začinsko bilje bacite. U većoj posudi najprije zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani luk, zatim češnjak, mrkvu i celer. Dodajte i začinsko bilje, čili, sjemenke komorača i prstohvat soli. Pirjajte sve zajedno oko 10 minuta. Dodajte rajčicu i kuhajte nekoliko minuta miješajući. Zatim dodajte grah i vodu u kojoj se kuhao grah. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte 30 minuta. Nakon toga, dodajte sitno sjeckani krumpir, kelj i blitvu pa dodajte i kruh koji ste nasjeckali na komadiće veličine 3 centimetra. Kuhajte još 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Dodatno začinite soli i paprom. Juhu poslužite toplu ili pustite da se ohladi pa je poslužite idući dan.
OKUŠAJTE SE I U PRIPREMI JUHE NALIK RIBOLLITI SA ZAPEČENIM KRUHOM