PREDOBAR RUČAK

Napravite domaće njoke pa ih spojite s mesom plavog raka i umakom od bijelog vina

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Chef David Skoko naučio nas je sve o plavom raku i s nama podijelio nekoliko recepata

Trebat če vam:

1400 g krumpira
500 g oštrog brašna
2 jaja
1 žličica soli
maslinovo ulje
2 češnja češnjaka
500 g mesa plavog raka
1 žljuk vina
50 ml temeljca
sol
papar
peršin
malo maslaca

Priprema:

Skuhajte krumpir u kori, a gotov ogulite i protisnite kroz štrukapatatu (ručnu prešu za krumpir). Pomiješajte 1400 g krumpira s 500 g oštrog brašna, dva jaja i jednom žličicom sol, što vam je dovoljno da biste umijesili "brdo njoki mekih kao duša" (kako bi Skoko to objasnio). Na malo zagrijanog maslinova ulja u širokoj tavi dodajte dva režnja sitno sjeckanog češnjaka, potom ostatak mesa plavog raka (pola kilograma), kratko sotirajte pa podlijte velikodušnim žljukom vina. Čim je alkohol ishlapio, podlijte već reduciranim temeljcem. Začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom te dodajte kuhane njoke. Njoke sotirajte u šugetu, dodajte još malo hladnog maslaca i mantekirajte dok maslac nije povezao šuget s njokima. Njoke poslužite u dubokom tanjuru te pospite grozdićima caulerpe cylindracee koja daje final touch. Doživljaj na nepcu je fantastičan, čim stisnete njoke jezikom uz nepce oni nestaju kao da jedete oblačiće, a caulerpa prsne i svojom mineralnošću zaokruži slatke okuse raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 21:34