PROLJETNI ZALOGAJI

Napravite košarice od prhkog tijesta pa ih punite šparogama, piletinom i sirom

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Naša suradnica Slavica Šagolj pokazala nam je kako prhko tijesto pretvoriti u zvijezdu stola

Za tijesto:

300 g glatkog brašna

200 g omekšalog maslaca

pola žličice soli

1 žumanjak

2 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev:

150 g šparoga

50 g rikole

200 g grčkog jogurta

100 g sirnog namaza

100 g gorgonzole

50 g ukiseljenih lučica

pušlek rotkvica

2 manja poriluka

50 g maslaca

1 veći komad otkoštenog batka sa zabatkom

Priprema:

Brašno, sol i omekšali maslac narezan na kockice stavite u posudu i prstima napravite mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjak i kiselo vrhnje te spojite u tijesto. Ne mijesite jako dugo jer će vam tijesto poslije biti žilavo. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi te ga utisnite u mini kalupe. Pecite oko 18 minuta na 175 stupnjeva.

Šparoge kratko blanširajte, ohladite i narežite na manje komade. Grčki jogurt i sirni namaz pomiješajte u finu kremu. Rotkvice očistite, operite i narežite na listiće. Na maslacu kratko popržite poriluk narezan na kolutiće maksimalno pet minuta. Piletinu začinite i ispecite na grill tavi. Narežite na manje komade. Ohlađene košarice od prhkog tijesta napunite pripremljenim dodacima. Servirajte odmah. Po želji nadjev možete začiniti maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 15:03