BABA GANOUSH

Napravite namaz od patlidžana pa ga poslužite kao prilog ili uz domaća peciva

 Berislava Picek/Cropix/
Prilikom posluživanja po gornjoj površini nakapajte malo maslinova ulja te dodajte nekoliko zrna svježeg nara ili sušenih brusnica

Trebat će vam:

1 kg patlidžana
3 - 4 češnja češnjaka
sol
papar
3 žlice tahinija (namaz od sezama)
sok pola limuna

Priprema:

Patlidžane dobro operite, stavite na rešetku u pećnici i pecite oko 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Ispod njih, na dno pećnice stavite aluminijsku foliju jer se može dogoditi da patlidžan tijekom pečenja ispusti malo tekućine. Pečeni patlidžan izvadite pažljivo iz pećnice. Odmah ga prerežite po sredini i izvadite pečenu unutrašnjost. Bit će dosta tekućine, stoga meso ove namirnice odmah stavite u cjedilo da uklonite višak. Dok se hladi u cjedilu, povremeno pritisnite žlicom da eliminirate zaostalu tekućinu. Meso patlidžana stavite u multipraktik, dodajte jako usitnjen češnjak, sol, papar, tahini pastu i limunov sok. Miješajte dok ne dobijete finu, glatku, svilenkastu smjesu. Ako treba, dodajte još začina. Ovaj namaz možete poslužiti uz kruh na bazi brašna, vode i soli (flatbread).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 22:07