ZA TIJESTO:
235 g brašna
prstohvat soli
170 g hladnog maslaca
50 g šećera
1 jaje
ZA NADJEV:
100 g šećera
50 ml vode
55 g maslaca
8-10 marelica
šlag ili sladoled od vanilije za posluživanje
Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Za tijesto pomiješajte brašno sa solju, dodajte maslac narezan na komadiće i šećer te mijesite dok ne dobijte mrvičasto tijesto. U posudici umutite jaje sa žlicom vode pa dodajte smjesi i zamijesite tijesto. Između dva komada papira za pečenje razvaljajte ga u kružnicu koja mora biti točno velika kao dno posude u kojoj ćete peći kolač. U toj posudi (najbolje bi bilo da je to duboka tava koja može ići u pećnicu) ugrijte šećer pomiješan s vodom i pustite da vrije 2-3 minute, odnosno dok se ne počne stvarati sirup. Potom smanjite vatru i pustite kuhati još 4-5 minuta dok se sirup ne počne karamelizirati. Maknite s vatre i dodajte 40 g maslaca (pazite, počet će prskati), pa pričekajte da se maslac otopi. Ostavite sa strane pet minuta. U dobivenu smjesu uronite polovice marelica kojima ste maknuli koštice. Preko marelice pažljivo stavite tijesto, pa po tijestu posipajte ostatak maslaca narezan na komadiće. Stavite u pećnicu i pecite 25-30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite hladiti pet minuta. Nožem odvojite rubove tijesta od posude, na posudu stavite veliki tanjur pa preokrenite, odnosno pričekajte da kolač “padne” na tanjur. Poslužite ga uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....