Brzopotezna slastica

Napravite preukusne tortice od čokolade i sušenog voća, idealne su i za slatki poklon

Ova će se poslastica svidjeti svim generacijama, a možete je pripremiti i unaprijed!

Kada vam u kaosu pečenja kolača u kasni sat ponestane brašna, nema vam druge nego dobro proučiti sadržaj smočnice - ako se i u vašoj kući uvijek negdje u kutu police nalaze kukuruzne pahuljice koje ukućani uporno zaobilaze, sada je trenutak da ih izvučete van. Dodajte im bademe u listićima, grožđice i ušećerene trešnje te kombinirajte sa začinima i zaslađivačima po želji. Kao što je to učinila naša suradnica i stilistica Slavica Šagolj, sve završite čokoladom s visokim udjelom kakaa i imat ćete brzopoteznu poslasticu koja može stajati!

image
Berislava Picek/Cropix

Tortice sa sušenim voćem i čokoladom

Trebat će vam:

80 g badema u listićima
50 g kukuruznih pahuljica
50 g ušećerenih prepolovljenih trešanja
2 žlice grožđica
pola žlice narančine korice
45 g maslaca
60 g šećera
1 žlica meda
1 žlica brašna
75 g čokolade s visokim udjelom kakaa

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C.

Kalup za muffine s dvanaest udubina premažite maslacem. Zatim u svaki otvor stavite traku papira za pečenje u obliku pravokutnika da viri s jedne i druge strane. Tako ćete kasnije vrlo lagano izvaditi tortice iz kalupa.

U zdjelu stavite listiće badema, kukuruzne pahuljice, prepolovljene višnje, grožđice i narančinu koru, promiješajte i stavite sa strane.

U posudu za kuhanje stavite maslac, šećer, med i brašno. Promiješajte i lagano zagrijte dok se šećer ne otopi. Prelijte topli umak preko smjese badema i suhog voća. Bit će ljepljivo, no miješajte dok se svi sastojci ne oblože umakom.

image
Berislava Picek/Cropix

U pripremljeni kalup za muffine rasporedite smjesu bez pritiskanja. Bit će oko deset tortica. Stavite ih u pećnicu i pecite oko 15 minuta dok ne dobiju finu zlatnu boju.

Ohladite ih u kalupu, a zatim uz pomoć trakica papira za pečenje koje ste stavili na početku izvadite kolačiće van.

Otopite čokoladu na pari, umočite u nju dno kolača, a zatim ga okrenite naopako da se čokolada stisne. Kasnije stavite u hladnjak da se čokolada što bolje ohladi prije posluživanja.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art direkcija: Vesna Veselić

Više recepata iz ovog editorijala potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 16:16