Ručak za dva dana

Napravite sarmu bogatu najslasnijim komadima mesa i poslužite s pire-krumpirom

 Seva_blsv/Getty Images/istockphoto
Krenula je sezona kiselog kupusa, a ona ne može proći bez da barem jednom u mjesecu ne skuhamo lonac poznatog specijaliteta kojeg svi obožavaju

Priprema: 50 minuta • Kuhanje: 2 sata • Porcija: 4

Trebat će vam:

1 - 2 glavice kiselog kupusa (oko 2 kg)
600 g mljevene juneće lopatice
200 g pancete
1 žličica ljute crvene paprike
150 g riže
3 režnja češnjaka
2 glavice luka
100 g špeka
250 g suhih rebrica
50 g masti
60 ml suhog bijelog vina
2-3 lovorova lista
1 jušna žlica papra u zrnu
sol i papar

Priprema:

Meso i dobro usitnjenu pancetu izmiješajte.

Na tavicu stavite žlicu masti te propirjate luk, a potom češnjak. Maknite s vatre i, dok je toplo, stavite papriku i sve pomiješajte pa podlijte s malo vina te dodajte smjesi. Nakon toga dodajte rižu te, po potrebi, sol i papar. Stavite da odstoji dok ne pripremite kupus.

Izvadite kocen iz kupusa te odvojite listove, probajte kiselost i prema potrebi ga isperite. Na dnu lista izrežite trokut kako biste maknuli tvrdi dio lista, na sredinu lista stavite smjesu te počnite motati list od debljeg kraja prema tanjem, odnosno vrhu lista. Nakon što ste zamotali meso listom, lijevi i desni kraj lista palcem nježno utisnite prema sredini kako biste dobili formiranu sarmu.

Na dno lonca stavite masti, malo ribanog kupusa te špek i počnite slagati sarme. Praznine popunite rebarcima, špekom i kupusom. Kada je lonac napunjen, dodajte preostale začine i podlijte vodom tako da je bude 2 - 3 cm iznad sarmi. Sve protresite te stavite kuhati poluotklopljeno na najslabijoj vatru nekoliko sati. S vremena na vrijeme protresite lonac.

Poslužite s pire-krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 11:36