Iako se izrada domaćeg sira na prvu čini kao previše posla, ricotta je jedan od onih koji su gotovi u samo nekoliko sati i bez previše kompliciranja. Za pripremu će vam trebati svega tri sastojka, a rezultat je bogati sir koji zatim možete koristiti u velikom broju jela; od gnuda mekanih kao oblak, preko aromatičnih punjenja za tjesteninu pa sve do omiljenih talijanskih slastica poput, primjerice, canolla.
Pripremite kvalitetno mlijeko, istu takvu mlaćenicu i sol i bacite se na pripremu. Najdetaljniji recept pronašli smo na portalu Food and Wine i u nastavku ga prenosimo u cijelosti. Potrebno vam je otprilike 2 litre mlijeka i pola litre mlaćenice.
KAKO NAPRAVITI RICOTTU?
Najprije polako zagrijavajte mlijeko u koje ste dodali mlaćenicu i sol. Pustite da temperatura naraste do 180 stupnjeva i povremeno promiješajte. Nakon toga ugasite vatru i pustite da stoji. Više nemojte miješati kako bi se tekućina mogla odvojiti od gustog dijela. Neka stoji oko 2 do 3 sata. U veće cijedilo stavite običnu gazu pa manjim cjedilom grabite gusti dio i prebacujte u obloženo cijedilo. Nakon što ste izvadili sav gusti, kruti dio, smotajte gazu i nekoliko puta dobro pritisnite kako biste dodatno ocijedili. Kada ponovno rastvorite gazu, trebali biste dobiti gusti sir. Detaljan postupak pripreme pogledajte OVDJE, a u nastaku potražite još nekoliko recepata u kojima možete iskoristiti ricottu.
TORTELINI S PIREOM OD CIKLE I NADJEVOM OD RICOTTA SIRA
HRSKAVE POGAČICE OD TIKVICA I RICOTTE
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....