RIBLJA GOZBA

Napravite štuku ispod peke, treba vam tek nekoliko sastojaka, a najbolje se slaže uz škrlet

 Berislava Picek/Cropix
Manju smo štuku špikali špekom i ispekli pod pekom s mladim krumpirom i povrćem pa zalili škrletom moslavačkog vinara Florijanića

Trebat će vam:

1 svježa štuka (oko 1,5 kg)
1 kg mladog krumpira
4 mrkve
4 režnja češnjaka
1 veći luk
1 velika žlica domaće svinjske masti
100 g špeka
200 ml bijelog suhog vina (škrlet)
5 - 6 cherry rajčica
1 jušna žlica milerama
sol i papar

Priprema:

Pripremite komin za pečenje: dobro ga zagrijte i sačuvajte dovoljnu količinu žara - komin je spreman kada kapnete malo vode i ona se trenutačno počne pretvarati u paru. Ako koristite kontinentalne vrste peke od debljeg gusa (donji i gornji dio), poželjno je da ih prethodno dobro zagrijete direktno na vatri. Štuku očistite (skinite ljuske, izvadite iznutrice i škrge) te nasolite i popaprite iznutra. Oštrim nožem jednu stranu štuke zarežite ukoso do kosti pa u te proreze stavite trakice špeka. Krumpir operite i prerežite po dužini. Cherry rajčice pripremite na isti način, a češnjak samo razdvojite - ne trebate ga čistiti. Tacnu za pečenje namažite mašću, potom dodajte štuku koju savijte u polukrug, a u prazni dio stavite povrće. Krumpir posolite. Sve stavite na komin koji ste očistili od žara i poklopite. Zaokružite peku žarom, s time da na vrh stavite manju količinu. Pecite 15 - 20 minuta. Otvorite peku, podlijte vinom i štuku premažite mileramom. Pecite još 20 minuta. Poslužite u tacni uz čašicu-dvije ohlađenog škrleta.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 18:17