DOBRA KOMBINACIJA

Napravite svinjetinu u gustom, bogatom umaku od vina i rajčice, dobro se slaže s palentom

 Angelika Heine/Getty Images/istockphoto
Osim s palentom, svinjetinu na ovaj način možete poslužiti s pire krumpirom, graškom ili njokima

Trebat će vam:

1 kg svinjske lopatice bez kože i kostiju

sol

svježe mljeveni papar

1 žlica biljnog ulja

1 veliki luk

5 režnjeva češnjaka

2 žlice koncentrata rajčice

120 ml crnog vina

800 pelata iz limenke

2 čaše vode

grančice majčine dušice

grančice ružmarina

listovi lovora

palenta za posluživanje

Priprema:

Svinjetinu narežite na veće komade, posolite i popaprite. Zagrijte ulje u velikom i teškom loncu na srednje jakoj vatri. Pecite svinjetinu desetak minuta, često okrećući, dok ravnomjerno ne porumeni. Prebacite meso na pladanj i izlijte masnoću. Uklonite sve zagorene komadiće iz lonca. Dodajte usitnjeni luk i češnjak u lonac i pecite ih uz povremeno miješanje do 15 minuta, sve dok luk ne počne smeđiti i karamelizirati se. Dodajte koncentrat rajčice i pecite, povremeno miješajući, dok malo ne potamni. Dodajte vino i kuhajte, stružući sve posmeđene komadiće, dok se umak ne reducira na pola. Dodajte pelate koje ste rukama zdrobili, zatim dodajte majčinu dušicu, ružmarin i lovorov list. Dodajte i dvije čaše vode. Dodajte svinjetinu sa sokom nakupljenim na pladnju te začinite solju i paprom. Zakuhajte tekućinu, zatim smanjite vatru i kuhajte, djelomično pokriveno, dok se svinjetina ne raspadne i dok se umak ne zgusne, oko tri sata. Pomoću dvije vilice istrgajte svinjetinu na komade. Poslužite uz palentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 21:19