Trebat će vam:
1 kg svinjske lopatice bez kože i kostiju
sol
svježe mljeveni papar
1 žlica biljnog ulja
1 veliki luk
5 režnjeva češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
120 ml crnog vina
800 pelata iz limenke
2 čaše vode
grančice majčine dušice
grančice ružmarina
listovi lovora
palenta za posluživanje
Priprema:
Svinjetinu narežite na veće komade, posolite i popaprite. Zagrijte ulje u velikom i teškom loncu na srednje jakoj vatri. Pecite svinjetinu desetak minuta, često okrećući, dok ravnomjerno ne porumeni. Prebacite meso na pladanj i izlijte masnoću. Uklonite sve zagorene komadiće iz lonca. Dodajte usitnjeni luk i češnjak u lonac i pecite ih uz povremeno miješanje do 15 minuta, sve dok luk ne počne smeđiti i karamelizirati se. Dodajte koncentrat rajčice i pecite, povremeno miješajući, dok malo ne potamni. Dodajte vino i kuhajte, stružući sve posmeđene komadiće, dok se umak ne reducira na pola. Dodajte pelate koje ste rukama zdrobili, zatim dodajte majčinu dušicu, ružmarin i lovorov list. Dodajte i dvije čaše vode. Dodajte svinjetinu sa sokom nakupljenim na pladnju te začinite solju i paprom. Zakuhajte tekućinu, zatim smanjite vatru i kuhajte, djelomično pokriveno, dok se svinjetina ne raspadne i dok se umak ne zgusne, oko tri sata. Pomoću dvije vilice istrgajte svinjetinu na komade. Poslužite uz palentu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....