PROBAJ OVO

Napravite tijesto za salenjake pa ga pretvorite u sočnu pitu sa šljivama

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Recept za pitu inspiriranu salenjacima s nama je podijelila slastičarka Ana Marić

Trebat će vam:

250 g mlijeka

20 g ili pola kockice svježeg kvasca

60 g šećera

50 g mineralne vode

1 žumanjak

prstohvat soli

500 g glatkog brašna

250 g svinjskog sala

50 g bijelog vina

Za pečene šljive:

600 g šljiva

100 g soka od višanja Amarena

50 g kristal-šećera

sok od pola limuna

mahuna vanilije

Priprema:

Mlijeko zagrijte, dio odvojite i dodajte mu kvasac te pola količine šećera. Ostavite da se diže. U zdjelu ili mikser stavite prosijano brašno, sol i ostatak šećera pa lagano promiješajte. Dodajte žumanjak i postupno ulijevate ostatak mlijeka, mineralnu vodu i na kraju kvasac s mlijekom koji se digao. Miksajte ili mijesite tijesto u glatku kompaktnu smjesu. Ostavite ga da se diže na toplom oko 30 minuta. Dok se tijesto diže, pripremite salo. Narežite ga na kockice i stavite u blender. Dodajte vino i blendajte u glatku pastu. Bijelo vino stavljamo kako salo ne bi iscurilo iz tijesta pri pečenju. Razvaljajte tijesto na radnoj površini na debljinu od pola centimetra. Rasporedite i utisnite salo u razmacima po polovici tijesta i onda preklopite drugom polovicom. Odmorite tijesto 15 minuta pa ponovite postupak tri puta ili dok vam ponestane sala. Prekrijte tijesto krpom i ostavite neka se odmara pola sata. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 centimetar i radite željene oblike (krugove, kocke...). Ja sam se ovaj put odlučila za formu tarta i malo moderniju verziju. Izrezala sam tijesto obručem za tart, utisnula u sredinu manji obruč i sve skupa stavila na pečenje. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta do zlatnožute boje. Šljive narežite na krupnije komade pa ih pecite sa šećerom i vanilijom na tavi dok ne počnu puštati tekućinu. Dodajte sok od višanja i reducirajte u gušći pekmez. Uzmite u obzir da se masa prilikom hlađenja dodatno stisne. Šljive ohladite i posložite po tijestu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 07:14