Trebat će vam:
250 g mlijeka
20 g ili pola kockice svježeg kvasca
60 g šećera
50 g mineralne vode
1 žumanjak
prstohvat soli
500 g glatkog brašna
250 g svinjskog sala
50 g bijelog vina
Za pečene šljive:
600 g šljiva
100 g soka od višanja Amarena
50 g kristal-šećera
sok od pola limuna
mahuna vanilije
Priprema:
Mlijeko zagrijte, dio odvojite i dodajte mu kvasac te pola količine šećera. Ostavite da se diže. U zdjelu ili mikser stavite prosijano brašno, sol i ostatak šećera pa lagano promiješajte. Dodajte žumanjak i postupno ulijevate ostatak mlijeka, mineralnu vodu i na kraju kvasac s mlijekom koji se digao. Miksajte ili mijesite tijesto u glatku kompaktnu smjesu. Ostavite ga da se diže na toplom oko 30 minuta. Dok se tijesto diže, pripremite salo. Narežite ga na kockice i stavite u blender. Dodajte vino i blendajte u glatku pastu. Bijelo vino stavljamo kako salo ne bi iscurilo iz tijesta pri pečenju. Razvaljajte tijesto na radnoj površini na debljinu od pola centimetra. Rasporedite i utisnite salo u razmacima po polovici tijesta i onda preklopite drugom polovicom. Odmorite tijesto 15 minuta pa ponovite postupak tri puta ili dok vam ponestane sala. Prekrijte tijesto krpom i ostavite neka se odmara pola sata. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 centimetar i radite željene oblike (krugove, kocke...). Ja sam se ovaj put odlučila za formu tarta i malo moderniju verziju. Izrezala sam tijesto obručem za tart, utisnula u sredinu manji obruč i sve skupa stavila na pečenje. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta do zlatnožute boje. Šljive narežite na krupnije komade pa ih pecite sa šećerom i vanilijom na tavi dok ne počnu puštati tekućinu. Dodajte sok od višanja i reducirajte u gušći pekmez. Uzmite u obzir da se masa prilikom hlađenja dodatno stisne. Šljive ohladite i posložite po tijestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....