"Bogata krema od sira nalazi se između dva sloja sočnog biskvita. Napravljena je s topfen ili quark sirom kao glavnim sastojkom. Tu je i obilje limunova i narančina soka, vrhnja za šlag i želatine. Jednom ispečen, hladi se u hladnjaku prije posluživanja, a šećer u prahu po vrhu torte smatra se obaveznim dodatkom", opisala nam je ovu poslasticu Slavica Šagolj.
Cheesecake na čak šest načina možete pronaći ovdje.
Za biskvit će vam trebati:
4 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
150 g glatkog brašna
50 g otopljenog maslaca
Za nadjev:
500 g kravlje skute
150 g šećera u prahu
sok i korica jednog limuna
sok jedne naranče
250 ml vrhnja za šlag
6 listova želatine
Priprema:
Najprije krenite s pripremom biskvita. Odvojite bjelanjke od žumanjka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke sa šećerom pjenasto izmiješajte. Dodajte otopljeni maslac. Brašno umiješajte ručno, kao i bjelanjak na kraju. Biskvit pecite u kalupu za torte promjera 24 cm i to 20 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva. Biskvit dobro ohladite.
Listove želatine namočite u puno hladne vode. Vrhnje za šlag istucite u čvrsti snijeg. U veću posudu stavite skutu, šećer u prahu, limunov sok i koricu i dobro promiješajte. Sok naranče samo malo zagrijte da možete otopiti listove želatine. Miješajte da se svi listovi dobro otope. Dodajte smjesi sira uz neprestano miješanje. Odmah dodajte i već pripremljen šlag. Važno je da je krema pjenasta, ne gusta. Biskvit prerežite na pola. Donju koru stavite natrag u kalup gdje se pekao, ulijte kremu te je rasporedite ravnomjerno. Gore na kremu stavite drugi dio biskvita. Kalup s tortom stavite odmah u hladnjak da se stisne krema. Mora biti minimalno tri sata na hladnom. Prije serviranja tortu ukrasite šećerom u prahu.