RUČAK PETKOM

Napravite umak od povrća, kvasine i vina i poslužite ga uz omiljene mušule

 Sasa Buric/Cropix/Cropix
Ovo smo jelo skuhali od mušula iz malostonskog zaljeva, a poslužili smo ga Antunovićev rukatac

Trebat će vam:

500 g mušula
1 luk
2 režnja češnjaka
1 mrkva
60 ml bijelog suhog vina
60 ml maslinova ulja
60 ml bijele kvasine
1/4 žličica meda
1 žličica mljevene paprike
1 lovorov list
prstohvat lista korijandera
sol, papar

Priprema:

Mušule otvorite na vatri i očistite meso. Luk i mrkvu narežite na tanke trakice, a češnjak zdrobite nožem. Na maslinovom ulju propirjajte luk i ostalo povrće. Podlijte kvasinom, ostatkom ulja i vinom. Pirjajte nekoliko minuta pa prohladite. Procijedite sok od povrća te u njega stavite meso od mušula i marinirajte. Nakon nekoliko sati propasirajte povrće i napravite pire te poslužite u marinadi uz pire i nasjeckani korijander.

VINSKI PAR

RUKATAC, ANTUNOVIĆ 2020.

Suho vino od sorte rukatac (maraština), berba 2020. Zelenkastožute boje, na mirisu su prisutne arome bijelog cvijeća, citrusa i zelene jabuke. Laganog tijela, fine svježine i mineralnosti, na okusu prevladavaju citrusi i jabuke, prilično trajno, elegantnog završetka. Ovom elegantnom jelu laganije strukture pridružili smo svježinu, voćnost i mineralnost rukatca. Svježina je izvrsno pratila slatkoću marinirane dagnje, dok su voćnost i mineralnost zaokružile gusti eschabeche umak.

image
Sasa Buric/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 09:06